2024-ben az inflációs előrejelzések mértékéhez igazodva januártól 6 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak az idősek; az átlagnyugdíj 230 528, a medián nyugdíj 204 157 forint lesz.

Ha az infláció éves átlagban 6 %-nál mégis nagyobb lesz, akkor novemberben korrekcióra kerülhet sor. Az elmúlt években erre szükség is volt, mert a kormány rendre alulbecsülte a várható pénzromlást.
Az viszont, most még kérdéses, hogy jár-e majd ősszel nyugdíjprémium. Ezt abban az esetben kell kifizetni, ha a GDP növekedése legalább 3,5 százalék.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján 2,5-3,5 százalék között várható a gazdasági növekedés, a kormány viszont a 2024-es költségvetést 4,1 százalékkal tervezte. Ha ez utóbbi, kedvezőbb forgatókönyv válna be, akkor a nyugdíjasok novemberben 12 ezer forintot kaphatnak prémium jogcímen.

Az Európai Bizottság azt kérte a magyar kormánytól, hogy a nyilvánosság előtt vitassa meg a magyar nyugdíjrendszer helyzetét, és 2025-ig hajtson végre egy hatékony és méltányos nyugdíjreformot.

A kormány még a jelét sem adta annak, hogy ezt a munkát megkezdte volna. A változásoknak 15 hónap múlva, 2025. március 31-étől kellene életbe lépniük, de az egyeztetés előkészítésének sincs nyoma.

Addig egy dolgot tehetünk: várunk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!