Két éve szavazta meg az EU, hogy nem lesz több óraátállítás.

2019-ben az Európai Parlament a tavaszi és őszi egy órás óraátállítás eltörlése mellett döntött.

Azok az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, utoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, a téli időszámítást választó országok pedig 2021. október utolsó vasárnapján állíthatnak órát utoljára.

A döntés előtt az Európai Parlament konzultációt kezdeményezett az óraátállítás kérdéséről. A felmérést 4,6 millió uniós állampolgár töltötte ki, és a válaszadók 80 százaléka az átállítás megszüntetésére szavazott.

Az EU azt kérte a tagállamoktól és az Európai Bizottságtól, hogy az egységes piac működését ne forgassák fel azzal, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. Ha a Bizottság úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak az egységes piac működésében, akkor az irányelv alkalmazásának legfeljebb egy éves halasztását javasolhatják.

A felmérés szerint a magyar lakosság háromnegyede törölné el az évente kétszer történő óraátállítást, kétharmaduk szerint pedig a nyári időszámítást kellene megtartani.

2021 március utolsó hétvégéjén biztosan lesz óraátállítás, vagyis vasárnap hajnalban 1 órával előre kell vinni az órákat.

A nyári időszámítás kezdete:

2021. március 28-án vasárnap hajnali 2 órakor kell egy órával előbbre állítani az órákat hajnali 3 órára.

A téli időszámítás kezdete:

2021. október 31. vasárnap hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órát 2 órára.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!