Ez eddig legalább olcsó volt. Ennek úgy tűnik vége.

A világ öt legnagyobb rizstermelő országa közül négy helyen súlyos károkat szenvedett a termés a szélsőséges időjárás miatt. Csak Indiában 10 millió tonnával kevesebb a terméshozam idén, de a kínai hőhullámok és a bangladesi áradások is megviselték a rizsföldeket. Ez pedig meredek drágulást eredményezhet a világpiacon.

Szárazság, hőhullámok és áradás veszélyezteti a világ legnagyobb rizstermelő országainak idei termését – írja a Reuters.

A bolygó legnépszerűbb alapvető élelmiszerének drágulása tovább fokozhatja az eleve rekordközelben lévő élelmiszerárak emelkedését.

A világ rizsellátásának 90 százalékáért felelő Ázsiát korábban elképzelhetetlen időjárás sújtotta idén, ez pedig kereskedők és elemzők szerint jócskán megemelheti az árakat. India mellett Kína, Banglades és Vietnám rizstermését is veszélyezteti a szélsőséges időjárás. 

Az indiai gabonaövben szinte alig esett eső: a legnagyobb rizstermelő államokban 45 százalékkal kevesebb eső esett az idei monszunidőszakban, mint a korábbiak során. Ráadásul a rizsföldek területe is csökkent, mert sok gazda átállt inkább a hüvelyesek és az olajos magvak termesztésére. Az indiai kormány nagyon érzékeny az árváltozásokra, és már egy kisebb áremelkedés hatására is exportkorlátozásokat rendelhetnek el.

Eközben a legnagyobb importőrt, Kínát hőhullámok sújtották, ezért kénytelen lesz megemelni a behozatal mennyiségét 6 millió tonnára. Egy másik nagy importőr országnak, Bangladesnek áradás miatt kell lemondania a termés egy részéről, és Vietnámban pedig az aratás idején lezúduló heves esőzés miatt marad el a termés minősége a korábbiaktól.

Ez azt jelenti, hogy a világ öt legjelentősebb rizstermelő országából négy helyen súlyos probléma van a terméssel. 

A közelgő élelmezési válság miatt nem csak a gazdák aggódnak: az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO szerint is emelkedhet a rizs ára az extrém időjárás, és az ennek köszönhető alacsony terméshozam miatt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!