Az emberek közel 90 %-a ezzel kezdi a napot, ami még nem baj, de ha túlzásba visszük, komoly problémáink is lehetnek.

Egyet kora reggel, egyet délelőtt, egyet ebéd után, utána pedig már nem számoljuk? Lehetséges, hogy már magunk is észrevettük, talán jó lenne a kávéfogyasztást csökkenteni.

Ilyen fizikai jelei lehetnek annak, ha túl sok kávét iszunk.

Vannak az embernek időszakai, amikor megfeledkezik magáról és valóban egyik kávét issza a másik után. Fáradtságból, unalomból, vagy azért, mert fél, hogy csökken a hatása és neki még ezer dolga van mára…

Ha túl sok kávét iszunk…

1….túlzottan felpöröghetünk.

A kávé központi idegrendszer-stimuláns, de a koffein blokkolja a az ún. adenozin receptorokat is, miközben emeli az adrenalin-, dopamin- és glutamát szintet, ez a kombináció pedig egyfajta „harcolj vagy szállj” – érzést okoz. A szimpatikus idegrendszer aktiválódása szorongáshoz, idegességhez, szapora szívveréshez vezet, ingerlékennyé válhatunk és könnyen lehetnek haragos kirohanásaink is.

Ha túl sok kávét iszunk, jobb, ha a napi kávémennyiségünk felében koffeinmentes változatot fogyasztunk – ez csökkenti, de teljesen azért nem szünteti meg a koffeinbevitelt. A szívbetegeknek a kávé egyáltalán nem is javasolt.

2….”összeomlunk” a nap közepén.

A kávé valóban segít rövidtávon, de ha a hatása elmúlik, „összeomolhatunk”. A koffein egy tanulmány szerint rombolhatja is produktivitásunkat. Sokan hagyatkoznak a nap folyamán kávéjukra, hogy éberek maradjanak, ám ez sokszor hamis energia. Ha energia kell, inkább együnk, az a valódi „üzemanyag”.

3….folyton vécére járkálunk.

Nem feltétlenül kell túl sok kávé – a koffein egyébként is vízhajtó, vagyis nem kell csodálkozni azon, hogy gyakran kiugranunk a mosdóba, különösen, ha nem voltunk korábban nagy kávéfogyasztók. Technikailag a kávé nem dehidratál, de ha nem iszunk mellette elég vizet, nem jut elegendő folyadékhoz a szervezet. Érdemes a kávéhoz egészséges rágcsálnivalót fogyasztani. Az étel lassítja a folyadék lejutását a gyomorba és az emésztőrendszerbe, így végső soron a húgyhólyagba is.

4….rángatózik a szemünk.

Meglepő és ijesztő lehet, nem értjük, mi okozza. A jelenség három fő oka között megtalálhatjuk a koffeint is – hozzájárul ugyanis a szerotonin és noradrenalin felszabadulásához, ezek pedig serkentő neurotranszmitterek, melyek növelhetik az izmok és idegek reaktivitását. Ilyenkor csökkentsük a túl sok kávét, igyunk sok vizet!

5…azonnal el kell mennünk a vécére! 

A kávénak hashajtó hatása is van, az emberek nagyjából 30 százalékánál produkál ilyet. Esetükben ez a koffeinmentes változatra is igaz. A tudósok nem tudják biztosan, mi okozza a sürgető érzést: azonnal ki kell mennünk elvégezni a dolgunkat. Ám a kávé savtartalma és a belekre és a vastagbélre gyakorolt, stimuláló hatása is állhat a háttérben.

Próbáljuk ki a gazdagabb kávékat, a francia pörkölt kávét vagy a kevésbé savas, kisebb koffeintartalmú változatokat.

6…nem tudunk aludni.

A túl sok kávé hatással van az alvás mennyiségére és minőségére, nehezebb álomba merülni is miatta, különösen, ha lefekvés előtt 6 órával még ittunk belőle. A szervezet cirkadián ritmusát is megzavarhatja, nehézkesnek érezzük magunkat egész nap. A kognitív funkciók megfelelő működéséhez szükségünk van elegendő alvásra, tehát az előny, amit a koffeinből nyerünk, éjszakára hátránnyá válhat.

Javaslat: délután 4 órát követően már nem fogyasszunk kávét!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!