Erre biztosan nem gondolnak a fogyni vágyók!

A máj az egyik legnagyobb teherbírású szervünk, amely szinte észrevétlenül teszi a dolgát, és tisztítja meg a vért, és az egész szervezetet a méreganyagoktól, de emellett még számos fontos élettani funkciót is ellát, éppen emiatt kell mindent megtenni a védelméért.

 

Hogy konkrétan mit, azt elárulja prof. dr. Alexandru Oproiu, gasztroenterológus főorvos, a Román Gasztroenterológia és Hepatológia Társaság tiszteletbeli elnöke.

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigyes szerve, a súlya 1400-1600 gramm lehet. Jelentős szerepet játszik a szénhidrátok, a fehérjék és zsírok lebontásában, átalakításában. Sajnos a májbetegségek terén Magyarország előkelő helyen áll, amit a rendszeres szűrővizsgálatokkal lehetne visszaszorítani.

Ha megbetegszik a máj, azzal az is a probléma, hogy a szervben kevés a fájdalomérző idegsejt, ezért a károsodás szinte észrevétlenül, tünetmentesen zajlik. Még a nagyobb májkárosodásnál is csak általános tüneteket észlelünk, amilyen a fáradtság, gyengeség érzése, a legszembetűnőbb jel a sárgaság, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A legtöbb májproblémát a túlzott alkoholfogyasztás eredményezi, ilyenkor beindul a máj zsíros elfajulása, de a máj elzsírosodása akkor is kialakulhat, ha az illető nem fogyaszt sok alkoholt, ennek oka az életmódban, az egészségtelen ételek túlzott fogyasztásában keresendő.

Ha valakinek a mája nem az alkoholtól zsírosodik el, akkor ebben az esetben megnő a cukorbetegség, valamint az elhízás esélye.

 

A szakember elmondta, a máj a lebontott zsírokat koleszterinné alakítja át. Ugyanakkor megjegyzi, hogy ha valaki fogyni szeretne, akkor több kalóriát kell elégetnie, mint amennyit bevisz egy nap a szervezetébe.

A máj védelmének érdekében fontos, hogy a fogyókúra ideje alatt egy hét alatt 2 kg-nál többet ne veszítsen a testsúlyából az illető, mert ha ez bekövetkezik, akkor az káros hatással lehet a májra.

 
 
 
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!