Közös fotón látható Ruttkai Éva és a lánya, Júlia...

Ma lenne 90 éves Ruttkai Éva, a 20. század második felének egyik legtehetségesebb magyar színésznője, akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint az Abigél, az Egri csillagok vagy a Szindbád, de a mozgókép mellett a színpadon is rengeteg alkalommal bizonyította egyedülálló tehetségét.

Ruttkai Éva és Gábor Miklós lánya, Gábor Júlia 1953-ban született, és 33 éves volt, amikor elveszítette az édesanyját. Fájdalmában egy fél ország osztozott, ami arra kötelezte őt, hogy tovább ápolja Ruttkai Éva emlékét. Ő alapította a Ruttkai Éva-emlékdíjat 1986-ban, az édesanyja távozásának évében, és 1987 óta adja át minden évben december 30-án, a legendás színésznő születésnapjának előestéjén.

A jelképes gyűrűt a Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján az a színművész kapja meg, aki az elmúlt év legkiemelkedőbb művészi teljesítményét nyújtotta.

- Fantasztikus élmény volt számomra, amikor elkezdtem kutakodni anyukám első filmes megjelenései után. Csodálatos volt meglátni gyermekszereplőként a Lila akácban, sőt, sikerült kideríteni, hogy benne volt a Mindent az öregeknek! című filmben is. Izgatottan figyeltem, hogy vajon a sok gyerekszereplő között melyik lehet az anyukám.
Aztán jött egy táncjelenet, amiben volt egy kicsit esetlen, ügyetlen kislány, aki nagy buzgalmában majdnem elesett tánc közben. Na, ő volt az anyu! Sőt, a jelenet végén előrejött, hajlongott, és csókokat dobált a közönségnek
- nyilatkozta Gábor Júlia.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!