Ez az étel nagyon régi, és szerintem manapság már csak az idősebbek főzik. Érdemes megtanulni, mert nagyon tápláló, finom.
Hozzávalók:
- 8 tojás,
- 8 dkg zsír,
- 6 dkg liszt,
- 1 dkg cukor,
- 1 babérlevél,
- 1-2 kanál ecet vagy citromlé,
- 1 liter csontlé, vagy leveskockás víz
- 2 dl tejföl
- só, bors.
A zsírból, lisztből, cukorral világos rántást készítünk. Felöntéséhez csontlevet vagy ha nincs, leveskockás vizet használunk.
Fűszerezésként babérlevelet, sót, borsot tegyünk bele. Legalább 8-10 percig forraljuk. Ízlés szerint ecettel vagy citrommal savanyítsuk, tejfölözzük.
Közben elkészítjük a bevert tojást:
Egy lapos serpenyőbe 4-5 cm magasságban vizet öntünk. Kissé megsózzuk, ecettel enyhén megsavanyítjuk és felforraljuk. A tojásokat közvetlenül a víz fölött szétnyitjuk és beleejtjük a vízbe. A megalvadó fehérjét kanállal a sárgájára húzzuk, hogy a tojás az eredeti alakját megtartsa; 3-6 percig lassan forraljuk. Kilyuggatott lapáttal, óvatosan kiemeljük a tojásokat, hideg vízbe szedjük, hogy a további szilárdulást megakadályozzuk.
A kész bevert tojásokat óvatosan beletesszük a levesbe.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!