A töltött káposzta olyan alapanyagokból készül, amelyek szinte minden boltban megtalálhatók, és egy négyfős család számára kiváló vacsorát biztosít szerény költségvetésből is.
Hozzávalók (4 főre)
- 1 közepes fej káposzta (kb. 1 kg) - 800-900 Ft
- 500 g darált sertéshús - 1300-1500 Ft
- 150 g rizs - 200 Ft
- 2 kis fej vöröshagyma - 200-250 Ft
- 2 gerezd fokhagyma - 100 Ft (kihagyható)
- 1 db tojás - 80-100 Ft (kihagyható!)
- 2 evőkanál zsír vagy olaj - háztartási készletből
- 1 evőkanál pirospaprika - háztartási készletből
- só, bors - háztartási készletből
- tejföl a tálaláshoz (opcionális) - 400-500 Ft
Összköltség: kb. 3500-3900 Ft
A káposzta torzsáját kivágjuk.Sós vízben elkezdjük abálni. Abálás közben forgatjuk néha a káposztát, hogy alul, felül meg tudjanak abálódni a levelek.
A félig főtt káposzta leveleket, amikor már könnyen szétjönnek egymástól, folyamatosan szedjük ki a vízből, ahogy elkészülnek.
A rizst jó alaposan megmossuk, leszűrjük, egy nagyobb tálba tesszük. (Ebben a tálban fogjuk bekeverni a tölteléket.)
Jöhet rá a darált hús, a kis lyukú reszelőn lereszelt 2 -3 db fokhagyma, hagyma, a fekete bors, piros paprika, só, olvasztott zsír. Ezeket jól összedolgozzuk, kóstoljuk, jó intenzív fűszeres íze legyen. Ha úgy érezzük, hogy még valami jöhet bele, fűszerezhetjük még. A tölteléknek könnyen gyúrható állagúnak kell lennie.
Friss kenyérrel és opcionálisan egy kanál tejföllel tálaljuk. A töltött káposzta másnap még finomabb, így érdemes akár nagyobb adagot készíteni.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!