Sokan küzdenek székrekedéssel. Így enyhíthetők a panaszok.

Székrekedés esetén a különféle gyógynövények, de az aszalt- vagy lekvárnak elkészített gyümölcsök is segítenek. Vannak növények, amelyeknek azon túl, hogy megoldják a fő problémát, további jó hatásai is vannak: például csökkentik a koleszterinszintet.

A gyógynövények hatóanyagai általánosságban serkentik az emésztőnedvek termelődését, a belek, a hasnyálmirigy, az epe működését, görcsoldó hatásúak, csökkentik a gyulladást, a gyomor és a belek nyálkahártyáját védik és segítik azok regenerálódását.

A székrekedést több dolog is okozhatja, egyrészt a bélmozgások zavarai, másrészt az, ha gyengül a székletürítési reflex. Az is befolyásolja azonban, ha valamilyen változások történnek a környező szervek szerkezetében. Ezek ugyancsak akadályozhatják, hogy a béltartalom továbbhaladjon a végbél felé.

A székrekedés ellen is hatásos gyógynövények közül elsők közt kell említeni a kamillát, mely számos panaszt orvosol. Nemcsak megfázás, rekedtség, görcs- és stresszoldás esetén kiváló, a gyomor- és bélpanaszokra is használ.

Nagyon jól kezeli a problémát a lenmag, a szenna, az aloé is. Hatékony a rebarbaragyökér, a kutyabengekéreg, a spárga, az ezerjófű szára, valamint a kerti kakukkfű.

Székrekedés esetén az útifűfélék családjába tartozó növények igen jó szolgálatot tesznek. Az egyiptomi útifű, a bolhamag és a belőlük előállított készítmények, melyek leginkább Ispaghula illetve Psyllium néven ismertek, a mag vízoldékony rostokban gazdag héját tartalmazzák. Úgy segítenek, hogy a gyomorban levő vizet a maghéj rostjai megkötik, nyákos gélt képeznek és növelik a béltartalom térfogatát, emiatt az könnyebben kiürül. A bolhamag útifű jelentősen megnöveli a szorulásosak székelési gyakoriságát.

Ezen növényeknek további előnyei is vannak:

  • csökkentik a magas koleszterinszintet,
  • segítenek a szív- ér érrendszeri betegségek megelőzésében,
  • csökkentik az étvágyat, ezért fogyókúrázóknak is ajánlottak.
  • lassítják a cukrok felszívódását, így az optimális vércukorszint eléréséhez is hozzájárulnak.

Ha székrekedéssel küzdünk, mindig figyeljünk oda arra, hogy igyunk sok folyadékot - de vannak, amelyek szóba sem jöhetnek!

Ilyenek a koffein-, és alkohol­tartalmú italok, ezek ugyanis folyadékveszteséget okoznak, vagyis csak tovább súlyosbítják a székrekedést.

Próbáljuk ki!

Ébredés után fogyasszunk forró folyadékot, ez segíthet beindítani a székelési reflexet.

Fogyasszunk magas rosttartalmú ételeket. Fehér lisztből készült termékek helyett teljes kiőrlésűeket, nyers zöldségeket és gyümölcsöket, szárazbabot, reggelire műzlit.

Segít a sok mozgás, valamint, ha reggel és este iszunk 1-1 evőkanál olívaolajat.

Együnk sült almát és fogyasszunk mézet.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!