Jelentősen megterheli a családi költségvetését, ha a temetéssel járó költségeket egy összegben ki kell fizetni. Így lehet enyhíteni a költségeken.

Manapság egy temetés igencsak drága. Jelentősen megterheli a családi költségvetését, ha a temetéssel járó költségeket egy összegben ki kell fizetni.

A temetési költségek kapcsán a munkáltatótól is kérhető segítség. Két adómentesen adható juttatás jöhet szóba. Nézzük is meg, hogy melyek ezek!

Temetési segély

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 1.3 pont alapján adómentes az elhunyt házastársa, vagy egyenes ágbeli rokona részére a munkáltató által folyósított temetési segély. A segély juttatója lehet akár az elhunyt, akár a hozzátartozó munkáltatója is. Fontos megjegyezni, hogy a temetési költségek igazolása nem szükséges, sőt a maximálisan kifizethető segélynek összeghatára sincs, de nyilván annak igazodnia kell a szokásos temetési kiadásokhoz.

Kegyeleti ellátás

Ez a juttatási forma az előzőnél jóval szélesebb körben adható, mivel a törvény alapján bármely cég, szervezet bárkit a saját halottjának tekinthet, magára vállalhatja a kegyeleti szolgáltatások összes költségét. Ebben az esetben viszont már a költséget viselő nevére kiállított számlák alapján lehet téríteni a hozzátartozóknak. De akár az is opció lehet, hogy a temetési szertartást közvetlenül a kegyeleti ellátást fizető szervezi és fizeti meg.

Mindkettő együtt is adható

Amennyiben egy munkáltató fizet kegyeleti ellátást, akkor meg van a lehetősége arra is, hogy mellette még temetési segélyt is adjon a rászorult hozzátartozóknak.

Nem árt tudni, hogy a Munka Törvénykönyve szerint a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és a munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól hozzátartozója halálakor két munkanapra, mely időszakra díjazásra is jogosult. Tehát ezt a két nap „rendkívüli szabadságot” alanyi jogon igényelhetjük, ha valamely hozzátartozónk elhalálozott.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!