Ilyen még nem volt!

A koronavírus-járvány és a járványellenes intézkedések miatt idén zarándokok nélkül, a kegytemplomban tartják a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói búcsút.

A búcsút szervező ferences szerzetesek arra kérték mindazokat, akik Csíksomlyóra készültek, hogy csak szívükben zarándokoljanak, és a televízióban, rádióban, valamint az interneten kövessék az idei búcsút.

A hívek fegyelmezetten alkalmazkodtak a kéréshez. A csíksomlyói kegytemplom előtt egy órával a mise kezdete előtt mintegy ötvenen várakoztak, a járvány elleni rendelkezésekben előírt távolságot tartva egymástól. A templom előtt összegyűlt híveknek hangszóró közvetíti a templomban zajló szertartást.

A pünkösdszombati körmenet idén sem maradt el. Papok és hívek kis csoportja felvitte a Kis-Somlyó-hegyen álló Salvator kápolnához és a szabadtéri misék Hármashalom-oltárához a Labarumot. A henger alakú győzelmi zászló a pünkösdszombati körmenet legfontosabb jelképe. A mintegy 30 kilogrammos Labarumot a hagyomány szerint a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium legjobb eredményt elérő végzős diákja viszi.

A kegytemplom közelében az Erdélyi Mária Út Egyesület hirdetőtáblája elé rögzített lécekre kötözték fel azokat az imaszándékokat, szalagokat, amelyeken székelyföldi települések küldték el üzeneteiket Csíksomlyóra. 

A székelyföldi közösségek üzeneteit gyalogos, lovas és kerékpáros stafétával juttatták el a Mária-út zarándokai, akik hármas csoportokban, kereszttel, székely zászlóval és Mária-út-zászlóval zarándokoltak a szomszédos településig.

Egy korábbi felvétel:

És egy friss:

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!