Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai kiemelkedőek. A fogyni akarók is tudják, hogy miért páratlanul értékes az almaecet!

Hozzávalók

  • 2 kg alma (hullott alma, almahéja is lehet)
  • 20 dkg cukor
  • 2 l víz

Ha az  alma romlásnak indul, akkor is készülhet belőle almaecet.

A romlott részek eltávolítása után daráljuk le és tegyük egy nagy üvegbe. Öntsünk rá annyi forró szirupot (2 liter vízhez 20 dkg cukor vagy méz), hogy pépszerű legyen. Tüllel vagy gézzel lekötve tároljuk egyenletesen meleg, sötét helyen és naponta keverjük meg.

10-14 nap múlva már szűrhetjük is első saját készítésű ecetünket.

Savas, de lúgosít

Bár az almaecet a citromhoz hasonlóan savas kémhatású, fogyasztása mégis lúgosítja a szervezetet, ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, melyek segítik a savak lebomlását, és a lúgok termelődését. A legjobb lúgosító hatás érdekében mindig üres gyomorra igyuk.

Az almaecet sokféle értékes tápanyagot (kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, szilícium, vas, aminosavak, enzimek, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin) tartalmaz. Magas rosttartalmának köszönhetően enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, ugyanakkor csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében is fontos a szerepe. Használhatjuk magas vérnyomás, asztma, valamint ízületi gyulladások és migrén kezelésére is. Remek fertőtlenítőszer, gomba- és baktériumölő, ennek köszönhetően Candida diétában is alkalmazható. A szervezetet frissítő hatása miatt fiatalítószerként is emlegetik.


Fogyjon vele!
Az almaecet fogyókúra esetén is kiválóan alkalmazható, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, és gátolja a zsírok lerakódását. Hosszú távon fejti ki jótékony hatását, így a többletsúly fokozatosan adható le. Étkezés előtt 10-15 perccel egy evőkanál almaecetet keverjünk el 3 dl vízben, és igyuk meg. Ha valakinek érzékeny a gyomra, vagy gyomorfekélye van, inkább ne kísérletezzen vele.

Bőr- és hajápolásra
Az ecetvizes fürdő feszessé varázsolja a bőrt, hámlasztó hatású, valamint tisztítja és illatosítja a bőrt. Egy kád vízhez 200 ml ecetet adjunk, valamint egy pohár tejszínt is, hogy bőrünk igazán bársonyos legyen.

Nagy hasznát vehetjük a hajápolásban is. Az ecetes öblítés selymessé, lazává és fényessé varázsolja a hajat. 4-5 evőkanál almaecetet kenjünk szét a hajunkon, majd öblítsük le.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!