9 dolog, ami minden nő szervezetében megváltozik az ötödik X után

Egyéb
2018. 05. 23.
Ez nem betegség: fel lehet rá készülni!

Az idő múlásával bizonyos testi funkciók megváltoznak, netán megszűnnek, és különböző problémák, betegségek is gyakrabban felüthetik a fejüket.

Ez történik egy ötvenen túli nők szervezetében: 

1. Másként dolgozza fel az alkoholt

Jó hír, hogy az ötvenen túli nők egészsége szempontjából a mérsékelt alkoholfogyasztás pozitív hatással lehet, például napi egy pohárka borral megelőzhető a cukorbetegség, a szív- és keringési rendellenességek többsége. Azonban ha a megengedettnél több alkoholt fogyaszt valaki, főként ha már beállt nála a menopauza, azzal növeli a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, látásproblémák és fogínygyulladás is jelentkezhet.

2. Megváltozik a bőr

A bőr teljesen megváltozik, vékonyabb, ráncosabb lesz. Ez az ösztrogén női hormon csökkenésének tudható be. Vitamindús táplálkozással, sok mozgással késleltethető a folyamat.

3. Romló memória

Az ötvenedik életkoron túl egyre gyakoribbá válhatnak az emlékezetkiesések. Ha valaki bemegy egy szobába, és hirtelen nem tudja, hogy miért is lépett be oda, akkor ez az öregedés számlájára írható. A fejtörők, keresztrejtvények segíthetnek az agy, a memória frissességének megőrzésében.

4. Megváltozik a haj

A hajszálak vékonyabbá válnak, ettől pedig könnyebben fognak szakadni, töredezni, ezért érdemes hajerősítő samponokat, balzsamokat használni.

5. Gyengülő látás

Köztudott, hogy az évek múlásával a szemlencse veszíthet rugalmasságából, ezért a látás meggyengül. Ötven éves kor után már el kell menni egy szemorvoshoz, mert a kisebb problémák még könnyebben korrigálhatók.

6. Emésztési panaszok, zavarok léphetnek fel
Nem véletlenül beszél egy ötvenen túli nő gyakrabban arról, hogy milyen emésztési panaszokat, változásokat tapasztal magán, hiszen ebben az életkorban lassulhat az anyagcsere, ami normálisnak mondható. Mértékletes étkezéssel a probléma kezelhető!

7. Súlygyarapodás

Mivel lassul az emésztés, ezért gyakori jelenség, hogy ötvenen túl a nők meghíznak, és a súlyfölösleg leadása már eléggé nehezen megy. De törekedni kell az egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás betartására.

8. Változások az intimitás terén

Csökkenhet a libidó szintje. Ilyenkor már a fogamzásgátlásra nem kell akkora figyelmet fordítani, legalább ennyi jó legyen a menopauzában.

9. Más látásmód

Ha az ember idősebbé válik, az élet bizonyos vetületeit képes jobban értékelni, a meghitt pillanatokat megbecsülni, átélni, ezáltal téve kellemesebbé a saját életét.

 
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!


loading...

SZÓLJ HOZZÁ