A kézfej, kar zsibbadása nem minden esetben annyira ártalmatlan, ahogy azt első pillanatban gondolnánk.

A kézfej, kar zsibbadása nem minden esetben annyira ártalmatlan, ahogy azt első pillanatban gondolnánk.

A zsibbadás érzése nem ismeretlen számunkra, azonban ha gyakran tapasztaljuk meg a testünknek ugyanazon a részén, ajánlott kivizsgáltatni, hogy kiderüljön mi húzódik a háttérben. Mivel komolyabb probléma tüneteként is jelentkezhet a bizsergő érzés, ezért érdemes szakorvost felkeresni, és konzultálni ezzel kapcsolatban. Még inkább ajánlott figyelni a szervezet jelzéseit, ha a zsibbadás a bal kézben jelentkezik.

Miért zsibbad?

A zsibbadást általában a vérkeringés enyhe zavara, esetleg idegbecsípődés okozza. Ilyenkor az adott testrészbe nem jut elegendő mennyiségű vér, ami miatt bizseregni kezd a terület. Előfordulhat, hogy a rossz testtartás miatt a testrész elgémberedik és zsibbadni kezd. Ennél viszont súlyosabb gondra utalhat a zsibbadás, ha a bal kézben fedezzük fel.

Keringési problémák

A baloldal zsibbadása a szívvel kapcsolatos rendellenességek tüneteként is jelentkezhet. Éppen ez az oka annak, hogy ilyen esetekben szakorvosi konzultáció ajánlott az okok feltárása érdekében. A helytelen keringés következtében kialakulhat szívroham, vagy stroke is, ezért egyáltalán nem ajánlott könnyedén kezelni a szokatlan zsibbadást.

Idegkárosodás

Idegkárosodás szintén kiválthatja a zsibbadó érzést egyes végtagjainkban. Ennek kialakulása több okra vezethető vissza. Egyaránt okozhatja a nem megfelelő étrend miatti helytelen táplálkozás, vagy akár az alkoholizmus. Emellett pajzsmirigy rendellenesség, májkárosodás, cukorbetegség, vitaminhiány esetén szintén előfordulhat idegkárosodás. Továbbá jelentkezhet trauma során, illetve az ideget ért nyomás miatt. A károsodott ideg befolyásolja, nehézkessé teszi a mozgást, mivel a hirtelen tett mozdulatokat éles fájdalom követi.

Kéztőalagút szindróma

A kézfejben gyakran jelentkező zsibbadással párosuló fájdalom utalhat a kéztőalagút szindrómára. Elsősorban a hüvelyk-, mutató- és középső ujjban fedezhető fel a gyengeség, melynek oka, hogy a csuklóból érkező ideget nyomás éri. A probléma, illetve az abból kialakuló zsibbadás a túlerőltetett kézfejben jelentkezik leginkább. Tarthatnak ettől az irodai munka miatt folyamatosan billentyűzetet és egeret mozgató dolgozók, de ezzel együtt a hangszeren hosszú órákon át játszó művészek, vagy éppen a szerszámokkal tevékenykedő szakemberek egyaránt.

Orvosi segítség és kezelés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legártatlanabbnak tűnő jellel is ajánlott orvoshoz fordulni zsibbadás esetén, mivel ezzel a súlyosabb problémák kialakulását is elkerülheti a beteg. Emellett a zsibbadás kiváltó okának felkutatása után a szakorvos segítségével felállítható a leghatásosabb kezelés, beleértve a gyógyszeres kúrát, vagy a szintén megoldást jelentő masszázsterápiát.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!