Húszból egy ember veszélyeztetve van, tehát érdemes figyelni már a legapróbb jelekre is.

A vastag- és végbélrák bármely életszakaszban jelentkezhet. A betegség kialakulásának pontos oka ismeretlen, az biztos, hogy az egészséges sejtekben elváltozások történnek, majd a kóros sejtek elkezdenek szaporodni. Ezek úgynevezett polipokat alkotnak, és a nem megfelelő kezelés következtében elrákosodhatnak.

Több tényező is befolyásolhatja a vastag- és a végbélrák kialakulásának esélyét. Többek közt ide sorolható az öregedés, bizonyos bélbetegségek, az örökölt hajlam, elhízás, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, fizikai aktivitás hiánya, 2-es típusú cukorbetegség, a vörös húsok és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása.

A betegség kialakulásához sokszor évek kellenek, éppen ezért van jelentősége a korai tünetek felismerésének. Az azonnali beavatkozás, növeli a túlélés esélyeit.

1. Székrekedés

A rendszeresen előforduló székrekedés, és a hashajtók gyakori alkalmazása növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A vastagbélben előforduló daganat gyakran okozhat székrekedést. Ha hirtelen előforduló, és hosszú ideig tartó székrekedést észlelünk,érdemes orvoshoz fordulni.

2. Hasmenés

A több hétig fennálló hasmenés korai tünete lehet a vastagbélráknak. Ha a daganat gátolja a bélcsatornát, akkor egyaránt jelentkezhet hasmenés, de székrekedés is. Ezzel egyidőben felléphet hányinger, hasi puffadás és hányás is.

3. Véres széklet

A véres széklet leginkább aranyeres probléma esetén jelentkezik. Ilyenkor a vér színe piros, azonban, ha sötétebb, feketés részeket fedezünk fel, akkor az jelezheti a daganatot is.

4. Állandó vécézési kényszer

Ha állandóan úgy érezzük, hogy vécére kell mennünk, és mégsem sikerül a teljes ürítés, akkor érdemes szakemberhez fordulni. A daganat akadályozhatja a bél tartalmának teljes kiürítését.

5. Vékony, részleges székelés

Ez is jelezheti, hogy a daganat nem engedi a széklet normális ürítését.

6. Érzékeny és fájdalmas hasi terület

Az alhasi fájdalom lehet az egyik legkorábbi tünet, jelezheti a daganat korai stádiumát. A daganat elzáródást okoz, így korlátozza a véráramlást, ez akár nagyon súlyos fájdalmat is eredményezhet. A hasi fájdalom átterjedhet más szervekre is. Ha 2-3 napnál tovább tart az erős fájdalom, érdemes szakemberhez fordulni.

7. Megmagyarázhatatlan vérszegénység

Az anémia akkor jelentkezik, amikor a vörösvértestek száma csökken. A vérszegénység tünetei között említhető a sápadtság, a gyors vagy szabálytalan szívverés, légszomj, szédülés, hideg végtagok. A megmagyarázhatatlan vérszegénység oka lehet a vastagbélrák. A daganat vérezni kezd az emésztőrendszerben, és megfosztja a szervezetet a szükséges tápanyagtól. Ha vashiánnyal, vérszegénységgel találkozunk, érdemes minél hamarabb kivizsgálásra jelentkeznünk.

8. Indokolatlan fogyás

Ha valaki elmúlt ötven éves, és hirtelen fogyni kezd, érdemes odafigyelni a jelenségre. A legyengülés és a hirtelen fogyásra rákos megbetegedésre is következtethetünk. A tumor növekedése étvágytalanságot, és fogyást eredményezhet.

9. Gyengeség, fáradékonyság, megvastagodott láb

A vastagbélrák korai tünetei között említhető a gyengeség, fáradtság és a fájó, megdagadt lábak. A kialakult polipok vagy tumorok vashiányos vérszegénységet eredményeznek, csökken a vér oxigénellátottsága, és kóros fáradtság alakul ki.

10. Felfúvódás, puffadás

Néha mindenki szembesül puffadással, de ha az hosszan tart, és társul más, fent említett tünettel, akkor gyanakodhatunk vastagbélrákra is. A daganat akadályozza a béltraktust, és ez puffadáshoz vezet.

A vastagbéldaganat a második leggyakoribb halált okozó daganat, minden 20. ember érintett benne. Magyarországon évente mintegy 7-8000 új esetet ismernek föl és évente mintegy 5000 haláleset történik. A nemzetközi, európai összehasonlításban a magyar nők az első, a magyar férfiak pedig a második helyen állnak mind az előfordulási, mind a halálozási adatok tekintetében.

Így csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát:

  • együnk sok friss gyümölcsöt, zöldséget, gabonákat
  • kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást
  • kerüljük a dohányzást
  • legalább naponta harminc percig végezzünk testmozgást
  • ha valaki túlsúlyos, igyekezzen lefogyni
  • ajánlott rendszeres rákszűrésre járni
  •  
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!