Lesz úgynevezett idősbarát vakcina is.

Az Oxfordi Egyetem megerősítette, hogy az intézmény tudósai és az AstraZeneca Plc szakértői által fejlesztett koronavírus-vakcina erőteljes immunreakciót váltott ki az idősebb tesztalanyoknál.

Az oxfordi készítmény második tesztelési fázisa idején készült vizsgálatok azt mutatták, hogy az idősebb és fiatalabb tesztalanyok ugyanolyan immunreakciót produkálnak. Az idősebb emberek immunrendszerét természetesen ez jobban leterheli, mint egy fiatalét. Éppen ezért gondolkodnak egy 'szelídebb', idősbarát' oltóanyag előállításában.

Minden oltás fejlesztésénél külön kihívást jelent, hogy a készítmény az idősebbeknek is kellő védettséget kínáljon. Reményeik szerint a második körös teszteredmény azt bizonyítja, hogy ez az oltás különösen jó lesz az idősebbeknek. A harmadik fázisos, több ezer emberen végzett teszt eredménye a következő hetekben várható.

A kutatók egyelőre kíváncsian várják, hogy az Astra-Oxford oltás is képes lesz-e produkálni azt a védettséget, amit az amerikai Pfizer és Moderna cégek készítményei ígérnek. Mindkét gyógyszergyártó azt állítja, hogy vakcinája 95 százalékos hatékonyságú védettséget ad a koronavírus-fertőzéssel szemben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!