A tovább dolgozó nyugdíjasoknak ezt jó tudni!

A tovább dolgozó nyugdíjasoknak nem kell kérniük a félszázalékos nyugdíjnövelést, az automatikusan jár, méghozzá nem 365 járulékfizetéssel fedett nap után, hanem bármilyen rövid időszakra.

Az elmúlt időszak több, komoly változást is hozott a nyugdíjak tekintetében. A nyári adócsomagban például jelentősen enyhítették a nyugdíj mellett dolgozókra vonatkozó szabályokat, és a nyugdíjba vonulóknak is volt egy jó hírünk. További fontos hír, hogy a nyugdíj mellett végzett munka által keletkeztetett nyugdíjemelést eddig külön kellett kérelmezni akkor, a összegyűlt 365 napnyi biztosított munkanap - de most már automatikusan megállapítják bármilyen rövid munkával töltött idő után.

Általános esetben a nyugdíjjárulék-fizetéssel fedezett időszak szolgálati időnek minősül, a nyugdíjasként elért kereset után fizetett nyugdíjjárulék azonban nem keletkeztet szolgálati időt. A járulékfizetés fejében nem további szolgálati időt ismernek el, hanem egy speciális juttatás, a nyugdíj összegének 0,5 százalékkal történő megnövelése.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban Tny.) 22/A §-a szerint a saját jogú nyugellátásban részesülő személy - ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása szünetel - nyugellátását saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egy tizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell.
Korábban a 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelést legalább 365 nap nyugdíjjárulék fizetéssel fedezett időszakot követően lehetett kérelmezni, jelenleg azonban ez az időkövetelmény már nem áll fenn, bármilyen rövid növelésre jogot adó időtartam után a növelés megállapítható.
A Tny. 22/A § 2017. január 1-től hatályos (3) bekezdése szerint a nyugdíjnövelést a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv hivatalból állapítja meg a nyugdíjjárulék alapot képező kereset, jövedelem megszerzését követő év szeptember 30-ig, illetve meghatározott esetben október 31-ig. Szeptember 30-ig történik a nyugdíjnövelés megállapítása, ha kizárólag munkaviszonyból, illetve azzal egy tekintet alá eső alkalmazotti jogviszonyból (pl. közalkalmazotti jogviszonyból) származik a kereset, jövedelem.

Minden más esetben (pl. egyéni vállalkozói, társas vállalkozói jogviszony) a növelés megállapítása október 31-ig történik meg. Azok számára is, akik 2016. december 31-ig nem kérték a 2016-os évet megelőző kereseteik, jövedelmeik alapján a nyugdíjnövelés megállapítását, a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv hivatalból végezte el a növelést. ado.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!