A fokhagyma hatóanyaga elvész sütés közben, de van egy apró trükk, aminek segítségével a fokhagyma nem csak fűszernövény lesz, hanem hatékony gyógynövénnyé is válik.

A modern tudomány igazolta azt, amit az ősi gyógyítók ösztönösen tudtak: a fokhagyma hathatós fegyver a kórokozókkal szemben. A fokhagyma allicin nevű összetevője a felelős a növény antimikrobális, vírusölő és antiparazita hatásáért. Azt is kimutatták, hogy a gyógyszer-rezisztens E. coli törzsekkel szemben is alkalmazható, amellett hogy olyan baktériumokkal is felveszi a harcot, amelyek még az antibiotikumokkal szemben is ellenállóak.

Azt azonban kevesen tudják, hogy az allicin valójában nem a fokhagymában van. Az összetevői, az allicin és egy enzim, az alliináz a fokhagyma gerezdekben lévő sejteknek a részei. Ez a két összetevő elkülönítve van jelen a növényben, azonban amikor a sejtfalak megrongálódnak, akkor elvegyülnek, és így jön létre a mindenható allicin.

Annak érdekében, hogy valamennyit megőrizzünk az allicin gyógyhatásából, miután feldaraboltuk a fokhagymát hagyjuk állni tíz percig, hogy az allináz elvégezhesse feladatát, és annyi allicin képződjön, amennyi csak lehetséges, mielőtt a főzés semlegesíti azokat.

Tehát ha legközelebb főzünk, elsőként a fokhagymát aprítsuk fel és utána hagyjuk állni. Mire a többi hozzávaló előkészítésével végzünk, a szétzúzott gerezdekben nagyon sok allicin fog felszabadulni a sejtekből.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!