A hosszú élet mellé nem párosult boldogság...

Az orosz hatóságok állításai szerint Oroszországban él ma a világ legidősebb embere: Koku Istambulova ugyanis 128 esztendős, 1889. június elsején született. Elmondása szerint, amióta él, nem volt egy boldog pillanat sem az életében, és az, hogy ennyi évet megért, az nem áldással, hanem valamiféle büntetéssel ér fel.

A idős asszonyság úgy véli, hogy nincs abban semmilyen rendkívüli, hogy betöltötte a 128-dik életévét, hiszen az életét a Teremtőtől kapta, neki ahhoz nincs közé, hogy mennyit él. Arra a kérdésre, hogy tett-e valamit azért, hogy megőrizze az egészségét, ezt válaszolta:

“Hallom, hogy sokan mennyit mozognak, és változatosan esznek, hogy formában tartsák magukat, de őszintén nekem fogalmam sincs, hogy még mi tart életben” – mondta.

Az orosz asszony június 1-jén ünnepli életének 129. esztendejét. Azonban nem okoz ez számára különösebb örömet. “Nagyon elfáradtam” – mondja.

Koku a gyerekeit is túlélte, 5 évvel ezelőtt halt meg a lánya, aki 104 éves volt. Az idős nő képes beszélni, enni, és segítség nélkül járni, viszont a látása már egyre gyengébb. Húst nem fogyaszt, inkább krémleveseket eszik, és imádja az aludttejet.

A második világháború után Koku asszonyt, egész családjával együtt Csecsenföldre deportálták, de élt már Kazahsztánban, Szibériában, miután Sztálin azzal vádolta őt, hogy a nácikkal kollaborált.

A kerti munka tereli el némiképp a gondolatait a 20. században átélt szörnyűségekről.

“Egész életemben dolgoztam, sosem volt időm pihenni, lazítani. Mindig kapálni kellett, mert el kellett ültetni a dinnyéket” – mesélte.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!