Hosszú viták után született meg az a törvény, ami a fúrt kutak üzemelését szabályozza.

A környezetvédelemben fontos szabály a „szennyező fizet” elve, és ugyanígy a „használó fizet” elve is. Bár Magyarország alatt sok víz van, ettől még nem lesz korlátlanul felhasználható. A víz korlátos természetei erőforrás, aminek a használatát szabályozni kell. Ráadásul ami ingyen van, azzal hajlamosak vagyunk pazarlóan bánni, ezért valamilyen módon a vízhasználatot is fizetéshez kellene kötni.

Hosszú viták után született meg az a törvény, ami a fúrt kutak üzemelését szabályozza.

2018. december 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben a vízgazdálkodásról szóló törvény (Vgtv.) módosítása, mely mentesíti a bírság megfizetése alól az engedély nélkül létesített kutak létesítőjét, üzemeltetőjét a jogszabályban meghatározott esetben -  írja az adózóna..

A 2018. évi CXXI. törvény egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény 28. §-a a következőket tartalmazza:

A Vgtv. 29. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(7) Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi CXXI. törvény (a továbbiakban: Vgtv.mód2.) hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2020. december 31-ig kérelmezi.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!