Jól döntöttek azok a leendő nyugdíjasok, akik a magánnyugdíjpénztárakban maradtak.

 


A négy megmaradt pénztár ugyanis az önkéntes pénztárak teljesítményét is felülmúlta 2015-ben. Volt olyan magánpénztári portfólió, amellyel akár 9%-os éves hozamot is zsebre tehettünk, miközben az önkéntes pénztáraknál a legjobb teljesítmény 6,5% volt. A magánkasszák idén is küzdenek a túlélésért, de a tavalyi hozamokat látva a tagok többsége biztos nem hezitál sokat, amikor a tagdíj befizetéséről dönt.

6 százalék feletti hozam az önkéntes kasszáknál

Az MNB 2014-re vonatkozó Aranykönyve szerint a tíz legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztár közel 910 milliárd forintnyi vagyont kezelt, ezek közül is az öt legnagyobb 100 milliárdot meghaladó pénztári vagyonnal rendelkezett. A jegybank listája alapján megnéztük, hogy a legnagyobb önkéntes pénztárak milyen teljesítménnyel zárták a 2015-ös évet.

- A legjobb teljesítményt 2015-ben a Honvéd pénztár Növekedési portfóliója nyújtotta 6,5%-os éves hozammal.  Közel azonos, 6,45%-ot ért el az OTP pénztárának Növekedési portfóliója. Őket követi a Pannónia szintén Növekedési portfóliója 6,16%-kal.

Összességében jó évet zártak az önkéntes pénztárak, de voltak persze olyan portfóliók is, amelyek 1%-os éves teljesítményt sem értek el. Ezek a Prémium pénztár Fiatalos Lendület, és az Allianz Klasszikus és Szolgáltatási portfóliója 0,5-1 százalék közötti teljesítménnyel, bár az 1 százalék körüli hozamot elérő portfóliókról általában elmondható, hogy jellemzően pénzpiaci és kockázatkerülőbb befektetéseket tartanak.
Ugyanakkor a kockázatkerülőbb és óvatosabb portfóliókról is elmondható, hogy nagyjából hozták a lakossági állampapírok éves hozamát, de 5% feletti teljesítményt csak a kockázatvállalóbb portfóliókkal lehetett elérni.

magannyugdij 3

Több változtatással is barátkozhatnak a pénztártagok: a nemrég elfogadott törvény szerint a pénztárak ezentúl járadék formájában is teljesíthetnek kifizetést a tagok felé. A járadékszolgáltatási kötelezettség azonban nem vonatkozik azokra a pénztárakra, amelyeknek a taglétszáma nem éri el az 1000 főt. Emellett további újítás, hogy a korábbi egy helyett egyszerre több portfóliót is választhatnak a pénzük elhelyezéséhez a tagok.

  A magánpénztárak vitték a prímet

Az önkéntes pénztárak tavalyi teljesítményét messze lekörözték a magánnyugdíjpénztárak. Ez esetben mind a négy megmaradt pénztárnál három azonos elnevezésű portfólió közül választhattak a tagok, így megnéztük, hogy az egyes kategóriákban melyik pénztár volt a legjobb. A kockázatkerülőbb, klasszikus portfóliók közül a legjobb éves hozamot az MKB portfóliója érte el 3,33 százalékkal. A nagyjából azonos mértékben kömagannyugdij 4tvényekbe és részvényekbe fektető kiegyensúlyozott portfóliók közül a Horizont terméke mutatta fel a legjobb teljesítményt 6,15 százalékkal, a kockázatosabb növekedési portfóliók között pedig a Budapest győzedelmeskedett 8,94 százalékos hozammal. A pénztárak közül egyébként a Budapest volt az egyetlen olyan pénztár, amelynél mindegyik portfólió legalább két másik pénztár hozama felett teljesített.

Tavaly a pénztárak szorgos befizetéseinek eredményeképp a pénztárak megmenekültek a végelszámolástól, miután a törvényi kötelezettségnek eleget téve, hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám nem csökkent 70% alá. Ebben az évben sem lesz kevesebb dolguk a pénztáraknak, a honlapjukon már kivétel nélkül buzdítják a tagjaikat arra, hogy fizessék be az éves tagdíjat a pénztárhoz, amelynek mértéke egyik esetben sem változott, tehát

- a Budapestnél évi 2400 forint,
- a Horizontnál 6000 forint (ennek és a működési támogatásnak a mértéke a februári közgyűlést követően változhat),
- az MKB-nál 12 000 forint (tehát havi 1000 forint), míg
- a Szövetségnél 4800 forint.

A tagdíjak mellett látszólag nagy hangsúlyt helyeznek a pénztárak a működési támogatásokra is, miután a befizetett tagdíjakból levont 2,5 százalékos rész nem elég a pénzárak működési költségeire. A kért működési támogatások 6000-12 000 forint között szóródnak:
a Budapest a 2400 forintos éves tagdíj mellett 6000 forintnyi,
a Horizont 6000 forint tagdíja mellett további 6000 forintnyi,
az MKB a 12 000 forintos éves tagdíj mellett további 12 000 forintnyi, míg
a Szövetség a 4800 forint mellett évi 8000 forintnyi működési támogatást kér tagjaitól.

 

 

- penzcentrum.hu információi alapján -

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!