Az időjárással van összefüggésben, de ez azért mégis sok!

A drágulás oka az, hogy Magyarországon és Európában is nagyon gyenge volt a termés ezekből a zöldségekből. Egyes zöldségek eltérően viselkedtek a klimatikus viszonyok hatására.

A legnagyobb gondban a gyökérzöldségek és a hagymafélék termesztése volt. Európai és magyar viszonylatban is 20-30 százalékkal kevesebb termett a megszokottnál, ez meglátszódik a termelői és a fogyasztói árakban is.

A kései tavasz után április május környékén megérkezett a hőség és szárazság, ez csökkentette a terméshozamot. A betakarítás - hagymáknál nyár végi, gyökérzöldségeknél őszi - idejét jellemző szárazság azonban jótékony hatással van, hiszen így könnyebben tárolhatók.

A sárgarépa 30-40 százalékkal, a fehérrépa 50-60 százalékkal, a hagymafélék minimum 30-40 százalékkal drágulnak az elkövetkező időszakban.

A burgonya ára is magasabb lett, Itt azonban a fajtától és a minőségtől függően nagy a szórás.

A süteményekhez nélkülözhetetlen dióért viszont mélyen a zsebbe kell nyúlni. Kilója legalább 30 %-al több, mint tavaly.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!