Könnyíteni fognak a lehetőségeken.

Mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal egyetért abban, hogy könnyíteni kell a nyugdíjasok munkavállalási lehetőségein. Ezzel kapcsolatban több javaslat is a kormány elé került, így akár a munkahelyvédelmi akció kiszélesítése, akár az öregségi nyugdíj előtt ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafon eltörlése is szóba jöhet ősszel.
Korábban a nemzetgazdasági miniszter beszélt arról, hogy a nyugdíjas-szövetkezeti modell jó megoldás, de az idősek egyéni munkavállalásán is könnyíteni kell.

Változásra számíthatnak ősztől a dolgozni vágyó nyugdíjasok, mert a kormány könnyítene munkavállalásukon. A jelenlegi szabályozás szerint, ha egyénileg vállal munkát egy nyugellátásban részesülő, akkor ezt csak teljes járulékfizetési kötelezettséggel teheti meg.
Ráadásul azoknak, akik korkedvezményes ellátásban részesülnek vagy a Nők 40-nel mentek nyugdíjba, bizonyos kereset felett vagy az ellátásukról, vagy pedig a munkájukról kell lemondaniuk.

A nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, az ősz folyamán dönthetnek a könnyítésről. A Liga Szakszervezetek elnöke felidézte: a bérplafon bevezetésekor még a munkanélküliség jelentette a problémát, mára viszont a munkaerőhiány okoz nagy gondot, a sok munkavállaló pedig a korlát miatt nem akar vagy nem mer újra elhelyezkedni, pedig a munkaadónak is szüksége volna az érintett tudására.

A nyugdíjasok foglalkoztatását oly módon kellene egyszerűsíteni, ami nem teszi szükségessé a költségvetés módosítását, mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kifejtette: hogy ennek egyik módja a munkahelyvédelmi akció kibővítése lehet.
Jelenleg az 55 év felettiek foglalkoztatása esetén jelentős kedvezményt kapnak a vállalkozások, de ez a kedvezmény nem érvényesíthető a nyugdíjasokra. A munkaadói és a munkavállalói oldal egyaránt támogatja, hogy az öregségi nyugdíjban részesülőknek a bérük után ne kelljen a teljes járulékterhet megfizetni. Ezt – a nyugdíjas-szövetkezeti modellhez hasonlóan – mindössze a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetésével érnék el a felek.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!