Min múlik, hogy lesz-e allergiás reakciónk? Milyen védettséget ad a vakcina annak, akit beoltottak és a környezetének? 

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa – aki a Koronavírus Kutató Akciócsoportnak is tagja – korábban úgy nyilatkozott, hogy sokakban él tévhit a koronavírus vakcinával kapcsolatban.

Hogy lehet, hogy ilyen gyorsan elkészült a koronavírus vakcina?

Óriási szerencsénk, hogy találkoztunk már más koronavírussal (SARS-1 és MERS), így elég sok tudás gyűlt össze. Sok kísérleti eredmény tehát már készen állt, éveket sikerült spórolni így a fejlesztéssel. A humán tesztelésre sem kellett annyit várni, mint alapesetben, hiszen a világméreteket öltött koronavírus járvány miatt szántak pénzt a kísérletekre, és orvosokból, tesztalanyokból is volt bőven jelentkező, továbbá a bürokratikus út is jelentősen lerövidült.

Aki megkapta a koronavírus vakcinát, tovább tudja adni a fertőzést, ha koronavírusos lesz?

Eddig arra van egyértelmű válasz, hogy a koronavírus vakcina megóv-e a súlyos lefolyású covidtól, és egyáltalán, a megbetegedéstől, amire a válasz az, hogy igen. Azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy a beoltott és tünetmentes emberek képesek-e átadni a koronavírus fertőzést.

Okozhat-e allergiás reakciót a koronavírus vakcina?

Az immunitásért felelős mRNS molekulát zsírmolekulákba csomagolják, Kemenesi szerint ez okozhat egyeseknél allergiás reakciót. Kemenesi kiemelte: a koronavírus sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint az ellene kifejlesztett oltóanyag okozta allergiás reakció, ami egyébként is keveseknél fordul elő.

Azok, akik már átestek a koronavírus fertőzésen, körülbelül 3 hónapig természetes védettséget szereztek, ezért első körben kimaradnak az oltásból, hogy a többieknek jusson oltóanyag.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!