A Nemzeti Népegészségügyi Központ készíti az oltási tervet.

Egy állampolgár levélben érdeklődött a kormányzati koronaoldalon feltüntetett ügyfélszolgálati email címen, mi lesz a sorrend, ha az elsőbbséget élvező csoportok vakcinához jutottak. Meglepetésére azt a választ kapta, hogy még készül az oltási terv. Türelmet és megértést kértek tőle.

Nem lesz gyors menet

Szombattól szerdáig 2500 egészségügyi dolgozót oltottak be a lehetséges ötezer helyett. Ez azt mutatja, hogy az oltás sokkal több időt vesz igénybe, mint azt korábban hallhattuk. Pedig Orbán Viktor novemberben azt nyilatkozta, hogy egy hétvége is elegendő az egész lakosság beoltására. 

Eddig nagyjából 80 ezer adag érkezett Magyarországra a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájából, amit az egészségügyi dolgozók kapnak meg. Nem teljesen világos, kik jönnek majd utánuk: szó volt már a legsúlyosabb állapotban levőkről, de szociális és rendvédelmi dolgozókról is. Az időseket is elsőbbség illetné meg. 

Egyelőre tehát nem nyilvános az oltási terv, így csak találgatni lehet, hogy kire mikor kerül sor.

Mi a jelentősége az előregisztrációnak, illetve az oltás igénylő lap visszaküldésének?

Az űrlap kitöltése során az oltásra jelentkezőnek nem szükséges az egészségügyi állapotára, esetleges alapbetegségeire vonatkozó adatokat megadni, az előregisztráció fő célja az igényfelmérés.

Az előregisztráció nem jelenti azt, hogy az adott személy automatikusan megkapja a védőoltást, mivel az oltási terv alapján történik.

Az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a védekezésben részt vevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg. 

Orbán Viktor október 30-án így nyilatkozott a Kossuth rádióban: „A nagy bajban lévőknek januárig kell kitartaniuk meg az orvosainknak meg nekünk, magunknak is, és utána a nagy tömegnek pedig áprilisig. Az operatív törzset utasítottam, hogy készítsen egy átoltási tervet, tehát amint megjön a vakcina, először a kisebb mennyiség, aztán a nagyobb, annak az eljuttatása az emberekhez megoldott legyen.”

November 27-ére minden készen állt, az első fázis és a tömeges oltás terve is: 

„Az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgoztuk. Ugye, van az az oltási terv, ami arról szól, hogyha van elegendő vakcina, és az emberek jelentkeznek az oltásért, hiszen annak szigorúan önkéntesnek kell lennie, akkor hogy’ fogjuk ezt megoldani. 13 ezer helyszínt jelöltünk ki, ahol majd az oltás megtörténik. Tehát a tömeges oltásnak is van egy forgatókönyve. És van egy másik oltási tervünk is, ezt kell használnunk majd először. Ezt december-január környékén kell bevetnünk, amikor az derül majd ki, hogy az első körben kevesebb vakcina érkezik, mint amennyi magyar ember szeretné magát beoltatni. Jóval kevesebb érkezik majd. És akkor ez a 2-es számú oltási terv, hogy kit veszünk előre.”

Az első, tízezer adag vakcina szombaton érkezett az országba. Ez ötezer egészségügyi dolgozó oltására elegendő, a másik felét három hét múlva adják be, hiszen egy embernek két oltásra van szüksége a teljes védettséghez. 

Kinek milyen vakcina jut?

A magyar kormány egyelőre nem árulta el, hogy melyik vakcinából mennyit rendelt, és mikor érkeznek meg az oltóanyagok. Novemberben elmondták ugyan, mennyi érkezik majd a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Janssen vakcinájából a közös uniós beszerzés keretében, de nem tudjuk, mikor és mennyi jön a Modernától, pedig valószínűleg ez lesz a következő, amit jóváhagy az Európai Gyógyszerügynökség. Az operatív törzs tájékoztatói szerint a Novavaxtól, a CureVactól és a Sanofitól is kötöttünk le vakcinát, de a részleteket szintén nem ismerjük. 

Müller Cecília korábban nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy lehet-e kérni, hogy ki melyik oltóanyagot kívánja beadatni magának. Erre a válasza határozott NEM volt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!