Ez a faj eddig nem volt jelen hazákban, de nemrég több helyen is felbukkant.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a magyar lakosság bevonásával Kullancsfigyelő projektet indított, amelynek az a célja, hogy a Hyalomma kullancs itthoni elterjedését feltérképezzék.

Miért van egyre több Hyalomma kulancs?
A klímaváltozás az élőlények vándorlását is eredményezi. Ez az Európát is érintő folyamat már elkezdődött, hatásait és a mértékét azonban nehezen lehet megjósolni. Ennek egyik következménye a Hyalomma kullancsok megjelenése.

Ezek az eredetileg Magyarországtól délebbre őshonos kullancsok többféle veszélyes kórokozót képesek hordozni és terjeszteni.

Hogy lehet felismerni a Hyalomma kullancsot?
Ez a kullancsfajta több tulajdonságában is eltér a Magyarországon megszokott kullancsoktól: ilyen például a nagyobb testméret, valamint a sávozott láb. A Hyalomma kullancs a többi fajtársával ellentétben jól lát, gyors, ügyesen mozog, így könnyebben meg is kapaszkodik, és fertőz
ha megfertőztek, a panaszok 1-13 nappal a fertőzés után jelennek meg.

Hyalomma kullancs fertőzésének jelei:
ingerlékenység, magas láz (akár hetekig is fennállhat), hátfájás, ízületi fájdalom, gyomorfájás, gyengeség. Vörös szem és torok, valamint kipirult arc jellemzi, súlyos esetekben sárgaság, a betegség előrehaladtával gyakori orrvérzések és véraláfutások jelennek meg.

A fertőzés emberek körében a vírussal fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során, a vérrel való kontaktus útján terjed, ezért az állattartásban dolgozók vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve.

Eddig a Margitszigeten és Somogy megyében találtak Hyalomma kullancsot.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?
A kullancsot nem szabad semmivel bekenni, nyomogatni, tekergetni, mert a Lyme-kórokozót tartalmazó gyomornedveit ilyenkor könnyen beöklendezheti a bőr alá. Lehetőleg csipesszel a rovar fejénél megfogva húzzuk ki úgy, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen,ne akarjuk kitépni! Így elkerülhetjük, hogy a kullancs feje beszakajon.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!