Az őszi időjárás előrevetíti a december végi hőmérsékleteket. Lesz meglepetés!

Könnyű lenne azt mondani, az okóberi rendkívüli meleg csupán a globális felmelegedés számlájára írható, de Európa több országában nem ilyen az időjárás. Dél-Franciaországban áradások, Észak-Olaszországban nagy viharok nehezítik az ott élők életét, Angliában pedig a hét elején hó is esett. A szakemberek szerint a tengeráramlatok miatt szorult be Európa közepére a száraz, meleg idő, a hidegebb frontok pedig az óceán felé vonultak.

Dr. Vörös Géza agrármérnök évtizedek óta jegyzi az időjárás napi alakulását, ő is megerősítette, hiába nézte végig a napról napra vezetett naplóját, nem talált olyan adatot, ami az idei évi októberhez lett volna hasonló. 2006-ban ugyan szokatlanul meleg volt az október eleje, még harminc fokot is mértek, de mindenszentek felé közelítve mínusz négy fokkal zárult a hónap.

2012-ben szinte az egész október hűvös volt, a következő évben ugyan magasabb hőmérsékleteket mértek, de a hónap vége felé ekkor is lehűlt. 2016-ban elmaradt a vénasszonyok nyara, hiába vártuk a jó időt. Tavaly ugyan szintén kellemes volt az október, de ahogy az lenni szokott, a halottak napja előtt azért védeni kellett a fagytól a krizantémokat. 

Nem mindenki örül a szokatlanul meleg időnek, sokkal több a rosszullét, a mentősök, ügyeletes orvosok, a sürgősségi osztály munkatársai a szokottnál többet dolgoznak. A leggyakoribb panasz a vérnyomás ingadozása, a szívritmuszavar, az infarktus gyanú és az ízületi fájdalmak felerősödése.

Azok viszont elégedettek lehetnek, akik a fűtésen szeretnének spórolni, a ragyogó napsütésben hamar felmelegednek a falak és éjszakára sem hűl le annyira a levegő, hogy be kellene gyújtani a kályhába.

Melegnek ígérkezik a november is
Az időjárás-előrejelzések szerint legalább november 10-ig marad a szokatlanul meleg idő, a hőmérő főleg a déli megyékben nem nagyon mozdul húsz fok alá. Majd ezt követően szép lassan csökken a hőmérséklet. November második felében több esőt és 7–8 fok körüli hőmérsékletet jeleznek. Dávid Mihály magánmeteorológus is hasonlóan jelezte az időjárást, azzal kiegészítve, hogy szerinte december 10-e körül nagyon hideg lesz, éjszaka mínusz tíz fok alá is eshet a hőmérséklet, de december 20-a környékén ismét plusz 15 fok várható. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!