Hatalmas a sodrás, életveszélyes lemerülni.

Pokoli körülmények uralkodnak a Dunában a nagyon erős sodrás miatt.

Megérkeztek a dél-koreai búvárok is Budapestre a szerdai, halálos áldozatokat követelő hajóbalesetben elsüllyedt Hableány kiemeléséhez.

A búvárok most azon dolgoznak, hogy minél előbb kiemeljék a Margit hídnál megtalált roncsot - a munkát nehezíti, hogy a Duna árad, a víz hordalékos és a sodrása erős.

Közben Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke nyilatkozott a balesettel kapcsolatban péntek reggel az M1 aktuális csatornán. Szerinte a közölt felvételek világossá tették, hogy a Hableány sétahajó nem fordult be a Viking Sigyn szállodahajó elé, hanem a nagyobb jármű ütközött neki a kisebbnek szerda este.

A Hableány nem a saját irányváltoztatása miatt fordult keresztbe, hanem azért, mert a Viking Sigyn nekiütközött, majd maga alá gyűrte és felborította. A nagyobb hajó valószínűleg magához szippantotta a kisebbet, amit alátámaszt, hogy a Margit híd pillérei között haladtak el éppen, ahol a sodrás erősebb, és közel voltak egymáshoz.

'Csütörtökön a pontonhídról merült le egy nehézbúvár két percre, ám akkora volt a sodrás, hogy nem tudott leereszkedni a folyómederig. Jelenleg 10-11 kilométeres a sodrás és annyira magas a vízállás, hogy életveszélyes a merülés' -írja a hajozas.hu.

A híd pillérjének az árnyékából próbált meg lemerülni egy TEK-es búvár 14 óra körül. Leeresztettek egy két-három méter hosszú létrát a vízbe, hogy megnézze, mit lehet csinálni a jelenlegi körülmények között. Amikor leért a létrán, leugrott a mederbe, de a sodrás miatt esélye volt arra, hogy megközelítse a roncsot.

A búvárt megpróbálták visszahúzni, de a légzőcsöve beakadt a létrába. Azonnal a segítségére sietett egy mentőbúvár, akinek a segítségével elvágták a beakadt légzőcsövet, kiszabadítva a lent rekedt búvárt. Végül mind a kettejüket kihúzták.

A búvárokról a Blikk a következőket írja:

'Lemerült egy magyar búvár az elsüllyedt Hableányhoz, hosszú percekig nem jött fel a víz alól, ami már önmagában félelmetes, mert pokoli körülmények vannak a Dunában a nagyon erős sodrás miatt.'

Leereszkedett egy másik búvár is, ami szerintük nem szokványos, és mindenki azt gondolhatta, hogy baj van.

'Végül mindkét búvár feljött a víz alól épségben.

Kiderült, hogy az egyik drótba beleakadt az először merülő búvár, tehát tényleg nagyobb baj is történhetett volna.

A víz alatt a nagy sodrás miatt semmit sem látni, nagyon nehéz a búvárok dolga.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!