A javaslatot az ügyeleti szolgálat vezetője terjesztette be. Megszavazták.

Az edelényi önkormányzat döntést hozott arról, hogy fizetnie kell annak, aki nem sürgős betegséggel érkezik a helyi orvosi ügyeletre.
A javaslatot dr. Bárány Miklós, az ügyeleti szolgálat vezetője terjesztette be. Az ügyben amúgy az egészségügyi kormányzat is vizsgálódik.

– Az önkormányzat feladata az orvosi ügyelet megszervezése, amelyet tizenöt környező településsel közösen teszünk meg. Egy egészségügyi szolgáltató kft.-vel szerződtünkt – mondta Molnár Oszkár polgármester.
Az ügyelet több mint 12 órás éjszakázást jelent, nem beszélve arról, hogy a váró gyakran tömve van betegekkel.

– Volt olyan orvos, aki egy műszak alatt 65 beteget látott el, és azt mondta, nem jön ide többé – folytatta a Molnár. – A

A tapasztalat szerint az ügyeletre érkezők 60-80 százalékának nincs szüksége sürgős segítségre: legtöbbjük receptet szeretne íratni, vagy csak nem akarják kivárni a sort napközben a rendelőben. A mostani döntés előtt az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor egy család érkezett az ügyeletre, és azt mondták, a szomszédjukban beteg van, és szeretnék megvizsgáltatni magukat, nem kapták-e el.

Mostantól az ilyen esetekben fizetni kell: a helyi lakosoknak 2000, a területen kívülieknek 4000, a külföldieknek 8000 forintot. Azt, hogy kinek kell fizetni, az ügyeletes orvos dönti el.

– Úgy gondolom, meg lehet bízni a szakmai döntésükben. A beteg pedig eldönti, fizet-e, vagy visszajön rendelési időben. A befolyó összeget az ügyelet fenntartására fordítjuk – jelentette ki a polgármester.

Az eljárást jogszerűnek tartják.

A 10 ezer főnyi lakosságú Edelényt nem sújtja a keleti végeken oly jellemző orvoshiány: az öt háziorvosi, három fogorvosi és két gyermekorvosi körzet mindegyike be van töltve. Az ügyeleti napokon a szeptemberi hónap beosztása szerint 13 orvos osztozik. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!