A nyaki gerinc testünk egyik legtöbbet mozgatott része, így nem csoda, hogy megannyi probléma forrása lehet.

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a probléma megelőzéséről és kezeléséről beszélt.

A nyaki gerinc testünk egyik legtöbbet mozgatott része, így nem csoda, hogy megannyi probléma forrása lehet. A nyak  hét nyakcsigolyából áll, melyek előre domború ívet alkotnak.  A csigolyák közt porckorongok helyezkednek el, melyek két részből állnak: egy rostos gyűrűből, valamint egy kocsonyás állományból.

Különböző okok miatt előfordulhat, hogy a rostos gyűrű meggyengül és a kocsonyás állomány kitüremkedik a helyéről. Ez kezdetben nem okoz fájdalmat, ám ha eléri a környező idegeket, az nagyfokú kellemetlenséggel jár. Így tehát látható, hogy a sérv általában nem az egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszabb folyamat eredménye. Nyaki gerincsérv esetén érdekesség, hogy a kezdeti tünetek nem kifejezetten a nyakban jelentkeznek, hanem inkább hát-­ és lapockafájdalom formájában hívja fel magára a figyelmet.

A nyaki gerincsérv tünetei:

•          a nyak mozgásbeszűkülése

•          nyaki izmok kötöttsége

•          fájdalom a nyak mozgatásánál

•          fájdalom kisugározhat a karba, karzsibbadás, izomgyengeség

•          szédülés

•          fejfájás

A sérv – bárhol is alakuljon ki,­ leghatásosabb megelőzése az a rendszeres – ám nem túlzásba vitt – testmozgás, mely során a gerinc melletti izmok megerősödnek, így a rostos gyűrű kevésbé gyengül meg az idők folyamán.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!