Gyakorlott háziasszonyok is elkövetik ezt a hibát.

A forró edényt soha ne tegyük hideg folyó víz alá a tisztításkor. A forróról hidegre történő gyors átmenet termikus sokkot okoz, és idővel rontja az edényünk anyagának minőségét, függetlenül attól, hogy miből készült.

 

A serpenyő hőmérsékletének gyors csökkentésével deformációk és repedések léphetnek fel. Ha deformáció lép fel, az edény alja egyenetlenné válik, és billegni fog a tűzhelyen. A deformáción túl meleg és hideg részek is kialakulhatnak, melyek a benne sütött ételek egyenetlen és nem megfelelő hőkezelését eredményheti. Javasoljuk, hogy az edényeket mosogatás előtt hagyjuk lehűlni, és csak ezt követően jöhet a tisztításuk.

A fémek meleg hatására kiterjednek, és lehűlve zsugorodnak. Ezeket a jelenségeket hőtágulásnak és összehúzódásnak nevezzük.

Ha hagyjuk lassan kihűlni, akkor problémamentesen visszatér eredeti állapotába, és elkerüljük az edény minőségének romlását. Nagyon egyszerű: hagyjuk, hogy a forró serpenyő szobahőmérsékletre hűljön le, és csak ez után mosogassuk el. A tágulás túl kicsi ahhoz, hogy szabad szemmel láthassuk, de ez a fémek fontos jellemzője, amelyre a főzés során oda kell figyelnünk. A megoldás?

 

 
 
 
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!