Biztosan te is tudsz még párat!

Régen nem volt egyszerű egy háziasszony sorsa, a főzésre gondolunk: sem készételt nem tudott venni, sem ételt nem tudott rendelni. Nem voltak még mirelit áruk - még a csirkét is neki kellett levágni. Nem voltak mindentudó, programozható háztartási gépei sem. És mégis, mintha mindenre több ideje lett volna.

Persze emellett számos jó tanács van még nagymamáink tarsolyában, amelyeket a rutin és az évek támasztanak alá. Lássunk közülük néhányat.

Mindig készüljünk fel a váratlan látogatókra!

Ha mamához megyünk, ő mindig meg tud kínálni valamivel. Van sütemény a spejzben, szörp a hűtőben és egy kis cukor a bal zsebében. Mindig! És őszintén: olyan jóleső érzés, hogy számít ránk. Éppen ezért tegyünk mi is így.

Alaposan mossuk meg a rizst főzés előtt

Az arab konyhában közismert, hogy a rizst legalább fél órára be kell áztatni főzés előtt, miután jól átmostuk. Egy kis só és bors, na meg néhány fűszernövény a vízbe, így a rizsünk finom puha, nem pedig fullasztó és ízetlen lesz. 

Könnyű elkerülni a rendetlenséget

Ha minden munkafolyamat után elmossuk a használt edényeket, és elpakoljuk a felesleges alapanyagokat, nem kell főzés után még órákat töltenünk a pakolászással is. Ez egy aranyigazság a hétköznapokban is: ha rendet tartunk magunk körül, akkor nem válik sürgetővé és nem lesz fárasztó a nagytakarítás.

Türelem!
A rohanás csak káoszt szül. Kihagyunk lépéseket, rendetlenséget teszünk magunk körül, kifelejtünk hozzávalókat, és még sorolhatnám. 

Persze vannak olyan konyhai trükkök, amelyekkel lehet némi időt spórolni, de amikor a recept lassú tűzön való pirítást ír, meg húsz perc pihenőt a tésztának, akkor igenis legyünk türelmesek!

Elő az ecettel!

A lencse-, a bab- vagy a húsleves alapú ételek készítésekor se feledkezzünk meg az ecetről. De akár a citrom frissen facsart levét is használhatjuk.  A lényeg, hogy mindössze fél kiskanállal adjunk a leveshez. Ennyi bőven elég. Egycseppnyi savasság ugyanis életre kelti az ételeket.

A főzés alapkelléke nem csak a fakanál

A nagymama azt tanította, hogy nem szabad kötény és kendő nélkül hozzáfogni a főzéshez. Így biztosan nem kerül haj a levesbe!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!