Régen nem volt egyszerű egy háziasszony sorsa, a főzésre gondolunk: sem készételt nem tudott venni, sem ételt nem tudott rendelni. Nem voltak még mirelit áruk - még a csirkét is neki kellett levágni. Nem voltak mindentudó, programozható háztartási gépei sem. És mégis, mintha mindenre több ideje lett volna.
Persze emellett számos jó tanács van még nagymamáink tarsolyában, amelyeket a rutin és az évek támasztanak alá. Lássunk közülük néhányat.
Mindig készüljünk fel a váratlan látogatókra!
Ha mamához megyünk, ő mindig meg tud kínálni valamivel. Van sütemény a spejzben, szörp a hűtőben és egy kis cukor a bal zsebében. Mindig! És őszintén: olyan jóleső érzés, hogy számít ránk. Éppen ezért tegyünk mi is így.
Alaposan mossuk meg a rizst főzés előtt
Az arab konyhában közismert, hogy a rizst legalább fél órára be kell áztatni főzés előtt, miután jól átmostuk. Egy kis só és bors, na meg néhány fűszernövény a vízbe, így a rizsünk finom puha, nem pedig fullasztó és ízetlen lesz.
Könnyű elkerülni a rendetlenséget
Ha minden munkafolyamat után elmossuk a használt edényeket, és elpakoljuk a felesleges alapanyagokat, nem kell főzés után még órákat töltenünk a pakolászással is. Ez egy aranyigazság a hétköznapokban is: ha rendet tartunk magunk körül, akkor nem válik sürgetővé és nem lesz fárasztó a nagytakarítás.
Türelem!
A rohanás csak káoszt szül. Kihagyunk lépéseket, rendetlenséget teszünk magunk körül, kifelejtünk hozzávalókat, és még sorolhatnám.
Persze vannak olyan konyhai trükkök, amelyekkel lehet némi időt spórolni, de amikor a recept lassú tűzön való pirítást ír, meg húsz perc pihenőt a tésztának, akkor igenis legyünk türelmesek!
Elő az ecettel!
A lencse-, a bab- vagy a húsleves alapú ételek készítésekor se feledkezzünk meg az ecetről. De akár a citrom frissen facsart levét is használhatjuk. A lényeg, hogy mindössze fél kiskanállal adjunk a leveshez. Ennyi bőven elég. Egycseppnyi savasság ugyanis életre kelti az ételeket.
A főzés alapkelléke nem csak a fakanál
A nagymama azt tanította, hogy nem szabad kötény és kendő nélkül hozzáfogni a főzéshez. Így biztosan nem kerül haj a levesbe!
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!