Krumpligombóc:
Hozzávalók
- 1 kg burgonya,
- 1 tojás,
- só,
- liszt.
1 kg héjában főtt krumplit meghámozok és összetörök. Miután kihűlt 1 tojást, sót és lisztet adok hozzá. A tésztának jól formálhatónak kell lenni, mert gombócokat csinálunk belőle. Lobogó, sós vízben megfőzőm őket, akkor jó mikor a víz felszínére feljön és még 2-3 percig hagyom főni. Tálra szedem, nem kell leöblíteni. A főzővizet nem öntöttem ki, mert kell a szószhoz.
Savanyútojás:
Hozzávalók
- 4 db tojás,
- só,
- ecet,
- cukor,
- babérlevél,
- pirospaprika és liszt a rántáshoz.
Csináltam egy egyszerű pirospaprikás rántást, és felengedtem a gombócok főzővizével, annyival, hogy se túl híg, se sűrű ne legyen. Dobtam bele babérlevelet. Kiforraltam. Ízlés szerint sóval, ecettel és cukorral ízesítettem. Én 4 db felvert, sózott tojást csurgattam bele. Kb. 1-1,5 percig nem kevertem meg, mert így lesznek benne nagy tojásdarabok. Utána óvatosan átkevertem és lezártam a gázt!
Így készült ez a finom, régi étel, nagymamám emlékére! (Torma Szilvia receptje)
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!