A rizsfelfújt, más néven rizskoch, egy hagyományos magyar édesség, amely generációk óta kedvelt desszert a magyar konyhában. Ez a könnyed, levegős édesség rizsből, tejből és tojásból készül, és tökéletes választás, ha valami finomra és laktatóra vágysz.

A rizsfelfújt remekül illik gyümölcsöntettel, lekvárral vagy akár egy kis tejszínhabbal. Ebben a cikkben nemcsak a rizsfelfújt receptjét, hanem az elkészítés részleteit és a hozzávetőleges bekerülési költségeket is bemutatjuk.

Rizsfelfújt recept (4-6 adag) Hozzávalók és bekerülési költségek:

  • 250 g rizs: kb. 200 Ft
  • 500 ml tej: kb. 200 Ft 
  • 4 db tojás: kb. 320 Ft 
  • 100 g cukor: kb. 50 Ft
  • 1 csomag vaníliás cukor: kb. 40 Ft
  • 1 evőkanál vaj (a tepsi kikenéséhez): kb. 30 Ft 
  • 1 evőkanál búzadara: kb. 10 Ft
  • Csipet só: kb. 5 Ft
  • 1 citrom reszelt héja: kb. 100 Ft
  • 100 g gyümölcslekvár (tálaláshoz): kb. 200 Ft

Összesített költség: kb. 1155 Ft (4-6 adag)

Rizs főzése: Első lépésként a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük (kb. 10 perc). Miután a rizs elérte a kívánt állagot, öntsük le róla a vizet, és tegyük félre.

Egy közepes lábasban forraljuk fel a tejet, majd adjuk hozzá a félpuhára főzött rizst. Főzzük alacsony lángon addig, amíg a rizs teljesen megpuhul, és a tej szinte teljesen elfogy. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Közben adjunk hozzá egy csipet sót és a vaníliás cukrot, hogy kellemesen édes és aromás legyen. Ha a rizs kész, vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.

Tojások szétválasztása és habverés: Amíg a rizs hűl, válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük el a cukorral és a reszelt citromhéjjal. A fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval. Ez a lépés biztosítja, hogy a rizsfelfújt levegős és könnyed legyen.

A cukorral elkevert tojássárgáját fokozatosan keverjük a langyos rizses masszához. Ügyeljünk rá, hogy a rizs ne legyen túl forró, hogy a tojás ne csapódjon ki.

A felvert tojásfehérjehabot óvatosan forgassuk bele a rizses-tojássárgájás keverékbe. Ezt a lépést finoman, lassú mozdulatokkal végezzük, hogy a hab ne törjön össze.

Tepsi előkészítése: Kenjünk ki egy tepsit vajjal, majd szórjuk meg egy kevés búzadarával. Ez segít abban, hogy a rizsfelfújt ne ragadjon le a sütés során.

Öntsük a kész rizses masszát a tepsibe, és előmelegített sütőben 180°C-on süssük 30-40 percig, amíg a teteje aranybarnára sül. Ha a felfújt középső része már nem remeg, akkor készen van.

Tálalás: A rizsfelfújt hagyományosan gyümölcslekvárral tálalható, de tejszínhabbal vagy friss gyümölcsökkel is kiváló választás. Melegen és hidegen egyaránt finom.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!