Az ingyenes szolgáltatás több ezer forintra nőhet.

Módosítaná a Nemzetgazdasági Minisztérium a kéményseprésről szóló rendeletet. Ennek értelmében akár több tízezer forintot is fizethetünk majd az eddig ingyenes szolgáltatásért.

A kondenzációs kazánok elvezetésének ellenőrzése a gázszerelőkhöz kerülne, és nem a Katasztrófavédelem alá tartozó kéményseprők ellenőriznék - ami most ingyenes. Ez az intézkedés a lakossági gázkazánok 40 százalékát teszik ki.

Hogy a gázszerelők mennyiért végzik majd a feladatot, egyelőre csak találgatni lehet. Ingyen biztosan nem - de sajnos hallani 20-30 ezer forintos költségről. Bizonyos körök így éves szinten tízmilliárdos piachoz juthatnak. Napról-napra több ilyen rendszerű kazán kerül beüzemelésre, ugyanis tavaly július óta kizárólag csak kondenzációs kazánokat szabad beépíteni.

Leikauf Tibor, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy parlamenti jóváhagyás sem szükséges a rendelet módosításához.

Elmondása szerint több probléma is felmerül az új rendszerrel kapcsolatban. A kéményseprők nincsenek olyan tudás birtokában, amivel ránézésből meg tudnák állapítani, hogy milyen kazánnal is van dolguk. Azt sem tudja eldönteni, hogy a tulajdonos által felmutatott dokumentumban az adatok valósak-e, és egyeznek-e a beépített gázkészülékkel. 

A kéményseprőpiacot átrendezte a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés. A 4000 forintról 2000 forintra csökkentett ellenőrzési díj kivéreztette a piaci szereplőket. Rövid időn belül sokan tönkrementek. A kormány végül úgy döntött, hogy a lakossági fogyasztóknál a Katasztrófavédelem fogja végezni az ellenőrzéseket, teljesen ingyenesen. Kérdés, hogy ez meddig marad még érvényben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!