A miniszterelnök megszólította a nyugdíjasokat.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország c. műsorában beszélt demográfiáról, minimálbérről, 13. havi nyugdíjról, illetve a járvány 4. hullámáról is.

A miniszterelnök megszólította a nyugdíjasokat. Arról beszélt, hogy már jövő év elején szeretné, hogy a nyugdíjasok ne csak a 13. havi nyugdíjuk 2. heti részét kapják meg, de akár a harmadik vagy negyedik hetit is - vagyis már 2022-ben egy teljes havi plusz nyugdíj járjon mindenkinek.

A kormány eredeti elképzelése az volt, hogy a 13. havi nyugdíj lépcsőzetesen kerül visszavezetésre: 2021-ben az ellátás 25%-a, 2022-ben 50%-a, 2023-ban 75§-a, 2024-ben pedig a teljes összeg kifizetésre kerül. Ezt az elképzelést borítja fel a mai bejelentés, aminek biztosan nagyon örülnek a nyugdíjasok.

Ki jogosult a 13. havi nyugdíjra?

Tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban vagy az azzal egy tekintet alá eső, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 6.§ (4) bekezdése szerinti ellátásban részesül.

A tizenharmadik havi nyugdíjra jogosultakon (saját jogú nyugellátásban, hozzátartozói nyugellátásban, és a nyugellátásokkal egy tekintet alá eső ellátásokban részesülők) túl részesülnek a juttatásban a tizenharmadik havi ellátásról szóló 342/2020.(VII.4.) Korm. rendeletben meghatározott más ellátások jogosultjai is, ha a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára részesülnek az ellátásban.

Így megilleti a juttatás a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, táncművészeti életjáradékban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, rokkantsági járadékban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátásban, polgármesterek közszolgálati járadékában, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, illetve a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatásában, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatásban, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerint, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatásban, a hadigondozásról szóló törvény alapján a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokban, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó kormányrendelet alapján a nyugdíjak évenkénti rendszeres emelése szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokban, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban, házastársi pótlékban, vagy házastárs után járó jövedelem pótlékban részesülőket.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!