Mindenkit figyelmeztet a hivatal: nagy kötbért kaphat, aki nem vigyáz a mérőjére.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kiadványban hívja fel a fogyasztók figyelmét a fogyasztásmérő órákkal és azok ellenőrzésével kapcsolatos tudnivalókra. A hozzájuk érkező sok panaszos ügyből az derült ki, hogy a fogyasztók többsége nincs tisztában azzal, hogy az ő kötelessége megóvni a fogyasztásmérőt és az azon lévő plombákat.

vizora csere

A panaszok zöme arról szól, hogy a közműszolgáltató szabálytalan vételezést állapított meg a fogyasztónál , ezért magas összegű kötbér megfizetésére szólítja fel a fogyasztót. A felhasználók, fogyasztók nagy része nincs tisztában a villany-, a gáz- és a vízóra ellenőrzésével, cseréjével kapcsolatos szabályokkal, valamint egyáltalán nem ismerik a szolgáltató és a fogyasztó jogait és kötelezettségeit.

vizmérő emberek

Fontos szabály, hogyha szabálytalan vételezés gyanúját állapítják meg a fogyasztásmérővel vagy a mérési rendszerrel kapcsolatosan a szolgáltató ellenőrei, abban az esetben jegyzőkönyvet vesznek fel, leszerelik és vizsgálatnak vetik alá a mérőórát.

A MEKH kiadványa nemcsak arról tájékoztat, hogyan kerülheti el a fogyasztó el a szabálytalan vételezés gyanúját, hanem azt is megismerteti, hogy mi a teendő akkor, ha nem ért egyet a szolgáltató szabálytalan vételezéssel kapcsolatosan indított eljárásával, és mit tehet ha nem ismeri el a szabálytalan vételezést.
Büntető jellegű a kötbér, ezért igen magas, akár több százezres is lehet a büntetés mértéke, ezért fontos megóvni a mérők állapotát, ha meghibásodást észlelünk, azonnal jelenteni kell a szolgáltatónak és inkább érdemes kifizetnie a fogyasztónak egy rövidebb periódusra a fogyasztás alapján kiszámolt átalányt, mint a szolgáltató ellenőrzése után bizonygatni, hogy nem vette észre a rosszul működő mérőt és nem akart szabálytalan vételezést.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!