Számos főzési technológia megváltozott az évek során, és a nemzedékek során szerzett tapasztalatok lehetővé teszik számunkra, hogy tökéletesítsük a képességeinket, és elkerüljük azokat a hibákat, amelyek miatt az elkészült étel kevésbé lenne ízletes.

Első hiba: vajban sütés

A vajban készült ételek kétségkívül ízletesebbek. A sütés során azonban felmerülnek bizonyos problémák: a vaj nagyon gyorsan megég, és könnyen fröcskölni kezd. Egy egyszerű trükk segít megoldani ezt a problémát: öntsünk egy kis növényi olajat is a serpenyőbe. Ha valamilyen okból kizárólag állati zsiradékkal szeretnénk főzni, használjunk tisztított vajat - nem ég oda, nem fröcsköl és megadja a kívánt ízt az ételnek.

Második hiba: nem szárítjuk meg a burgonyát a püréhez

A tökéletes krumplipüré titka nem csak a vajban rejlik. Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy nem szárítjuk meg a burgonyát, és így, még ha csak a legkisebb mennyiségben is, de visszamarad egy kevés abból a vízből, amiben a zöldség főtt. Amint a burgonya megfőtt, alacsony lángon el kell párologtatni az összes maradék vizet, vagy le kell szűrni és egy száraz edénybe tenni.

Ne öntsük rá azonnal a tejet, előbb törjük össze kicsit a krumplit, különben fennáll a veszélye, hogy lefröcsköljük magunkat a forró folyadékkal. Egy kis trükk: a vajat hozzáadhatjuk a tejhez már akkor is, amikor felmelegítjük azt, így gyorsabban elkészülhetünk a krumplipürével.

Harmadik hiba: Nem öblítjük le a tésztát

A tésztát le lehet öblíteni, és ez egyetlen esetben feltétlenül szükséges is: ha nem akarjuk azonnal felszolgálni. Ha a forró tésztát azonnal áthelyezzük abba az edénybe, amiben félre szeretnénk tenni, fennáll annak a kockázata, hogy túlfőzzük, mivel a saját hőmérséklete hatására tovább fő. Természetesen nem kell hosszú ideig csapvíz alatt tartanunk a tésztát, elég, ha éppen csak lehűtjük azt.

Negyedik hiba: Nem pirítjuk meg a paradicsompasztát

Ha szeretnénk igazán kiemelni a paradicsompaszta ízét, és azt akarjuk, hogy kellemes édességet adjon az ételnek, akkor előbb meg kell pirítanunk egy kevés olajjal a serpenyőben.

Ötödik hiba: Kerüljük a cukor használatát a sós ételekben

A cukor is képes fokozni az ételek ízét, akárcsak a só. Ahogy sót adunk az édes ételekhez (például a kelt tészta sem lenne olyan finom egy csipet só nélkül), ugyanúgy a sós ételeknek is kellene egy kis cukrot tartalmazniuk. Ez kissé megváltoztatja a hús- és zöldségételek ízét, intenzívebbé teszi azt. Ezenkívül a cukor elősegíti az étel karamellizálódását, így az ízletesebb és mutatósabb is lesz majd, ami szintén fontos szempont.

Hatodik hiba: Védőfólia nélkül klopfoljuk a húst

Mielőtt klopfolni kezdenénk a húst, győződjünk meg róla, hogy lefedtük a munkafelületet és a hússzeleteket is tekerjük folpackba. Így megelőzhetjük, hogy a hús mikroszkopikus darabjai a vágódeszka pórusaiba kerüljenek (különösen ha fából készült vágódeszkát használunk), vagy más környező tárgyakra kerüljenek. És ami a legfontosabb: ha a húst fólia nélkül kezdjük klopfolni, azzal roncsoljuk az izomrostok szerkezetét, és a végeredmény gyakorlatilag darált húst lesz.

Te milyen trükköket alkalmazol a konyhában?

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!