De mi is a keserűsó?

A keserűsó belsőleg lehet gyulladásgátló és hashajtó házi szerünk, természetes bőrradír, és nem utolsósorban kitűnő izomlazító, mellyel enyhíthetjük azok megterhelésből fakadó, vagy gyulladásos húzódását és fájdalmát, egyszerűen belekeverve néhány csésze kristályt a fürdővizünkbe. A keserűsó, vagy más néven epsom só, tökéletes méregtelenítő fürdőre is.

De mi is a keserűsó?

A keserűsónak semmi köze a konyhasóhoz, kémiailag nem nátriumszármazék, hanem nagy tisztaságú magnéziumvegyület, pontosabban magnézium, kén és oxigén atomok kötése, MgSO4 képlettel jelölve. Alakilag fehér kristályos por, íze keserű és szagtalan

A magnézium több, mint 300 enzim működését szabályozza a szervezetben, fontos szerepet játszva számos testi funkcióban, mint például az ideális izomműködés, az energiatermelés, az idegi impulzusok optimális folyamata, és a káros méreganyagok semlegesítése.
A megfelelő magnéziumszint elengedhetetlen a teljes egészséghez, a magnéziumhiány pedig igen elterjedt állapot manapság.

7 érv, hogy miért legyen otthon keserűsó

  1. Csökkentheti a stresszt
    Mindannyian ismerjük az évezredes praktikát: ha stressz, ha fáradtság, ha kimerültség: vegyünk lábfürdőt! Ha pedig szeretnénk megerősíteni a lábfürdő stresszoldó hatásait, akkor gazdagítsuk áztatóvizünket keserűsóval! A fürdővízbe két csészével, a lábáztatónkba egy csészével dolgozzunk. Ellazítja testünket és elménket egyaránt!
    Az ajánlott ázási idő 40 perc, mivel időt kell hagyni a kiáramlásra (méreganyagok) és a hasznos anyag (magnézium) teljes felszívódására is.
    Adhatunk illóolajat is a vízhez! Levendula: relaxál és segíti a mély, éjszakai alvást. Rozmaring: megnyugtatja a fájó és fáradt izmokat. Bergamott: bánat esetén.
  2.  Fájdalomcsillapító
    Leginkább erről ismert a keserűsó, az oka nagyon érdekes. A magnéziumból a bőrön keresztül felszívódó sók meggátolják az agy receptoraiban a fájdalom jelzését. Legközelebb, amikor izom / ízületi fájdalmat érez, vagy influenzás, vegyen egy keserűsó fürdőt!
  3. Növelhetjük testünk magnéziumszintjét
    Egyszerűen áztassuk lábunkat, vagy egész testünket keserűsós fürdőben. Szervezetünk magnézium szintje természetesen növelhető, tabletták nélkül.
  4. Segítheti a toxinok kivezetését
    A keserűsó fürdő növeli a szervezet szulfát és magnézium szintjét. A szulfát a máj megfelelő méregtelítéséhez szükség, ami napjainkban igen fontos feladat!
  5. Csökkenti a székrekedést
    Súlyosabb székrekedés esetén is roppant hatásos! Érdemes egy teáskanálnyi keserűsót feloldani egy pohár vízben, többszörös hígítás esetén több folyadékkal persze, és azt elkortyolgatni. Hamarosan annyira ellazul a bélizomzat, hogy megindul a székelés. A kielégítő rosttartalmú étkezés mellett, akut székrekedésre a legjobb megoldás lehet.
  6. Kiváló aranyérre
    Fontos megérteni, hogy mi történik aranyér esetén. Az aranyér egyszerűen a végbélben lévő vérerek kitágulása. A kitágulás okozza a viszketést, a duzzanatot és komolyabb esetben a vérerek megsérülésekor a székletben lévő vért. Ez teljesen 'normális', ha nem iszik elegendő mennyiségű vizet és nem eszik elegendő zöldséget és gyümölcsöt. A keserűsó (meleg vizes ülőfürdővel) könnyíti a végbélen lévő terhelést, ami miatt a székelés fájdalmas, vagy a széklet nem továbbítódik. A végbél fő funkciója a széklet továbbítása, mely mérgek millióit tartalmazza. Mikor a mérgek a sérült bőrrel érintkeznek, szintén viszketés és duzzanat keletkezik, amit a baktériumok kivonásával megakadályoz a keserűsó. 
  7. Javíthatja a haj volumenjét (külsőleg)
    A keserűsóval gazdagított hajápoló termékekkel csökkenthető a túlzott faggyútermelődés, s így a lapos, fejre simuló hajkoronának is búcsút lehet inteni!

Fontos: A keserű sós fürdő legyen meleg, de  ne forró, 33 Celsius alatti!
Nem szabad alkalmazni, ha a bőrön égési vagy nílt sem van.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!