Kipróbáltam és tényleg bevált!

A múltkor egy mosógépszerelő ismerősünkkel beszélgettünk. Elárulta, mivel tisztítja a felesége a mosógépüket, ennek köszönhetően évek óta használják, mégsem vízköves. A megoldás: a citromsav.

Sokan csak szörpkészítéshez használják, pedig a háztartásban több helyen is hasznos társunk: öblítő helyett, vízkőoldáshoz, vécétisztításhoz is tökéletes. A citromsav gyengédebb sav az ecetnél. Bár a neve mást sugall, leggyakrabban kukoricakeményítőből (ez nagy mennyiségben olcsón előállítható), kukoricacsíra-likőrből (ez ipari melléktermék), melaszból, vagy más, nagy cukortartalmú, olcsó növényi anyagból állítják elő. A természetben sok helyen megtalálható, leginkább a citrusfélékben, a citromlé például 5-8%-a citromsav.

A vízkőlerakódás eltüntetése

Tegyünk 100-200 g citromsavat a mosószer adagoló fiókba, majd indítsuk el a mosási programot 60 fokon. Így megszabadulhatunk a vízkőtől és tiszta lesz a mosógépünk.

A mosószer adagoló fiók kitisztítása

Ahogy telik az idő, a mosószer adagoló fiók is piszkos lesz, sőt akár penész is megjelenhet rajta. Az adagolót nem nehéz kitisztítani, mert ki lehet venni a mosógépből. Egy mosogatószivacsot mártsunk tiszta vízbe, majd citromsavba és ezzel töröljük át a fiókot.

A mosógép üstszájgumijának a tisztítása

Keverjünk fél liter vízhez 1 evőkanál citromsavat. Mártsunk bele egy mosogatószivacsot és ezzel töröljük át a gumit. A piszok és a penész is eltűnik tőle.

Ha a fent említett tisztítási módszereket kipróbáljuk, a mosógépünk sokkal tisztább lesz és még évekig használhatjuk. 

Általános vízkőoldáshoz, takarításhoz – házi keverék spray

  • 1-2 teáskanálnyi citromsavat tegyünk egy 100 ml-es szórófejes flakonba, majd töltsük fel meleg vízzel, és rázzuk fel. Ha felolvadt a citromsav, kezdhetjük a fújkálást a megtisztítani kívánt felületre.

Nagyobb flakon esetén arányosan növeljük a citromsav mennyiségét. Ezt a keveréket maximum 1-2 hétig érdemes tárolni, ezért jobb inkább akkora mennyiséget bekeverni, ami épp akkor szükséges. A keverékkel tisztíthatsz csempét, konyhapultot, vagy akár ablakot is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!