Kevesen tudják, hogy a népszerű színművésznőnek milyen nehézségeken kellett túljutni.

Az apja Amerikába disszidált, magára hagyva az amúgy is nélkülöző családot, a színművészeti főiskoláról pedig kirúgták, mert nem akart lefogyni és kifigurázta az egyik tanárát. Mégis talpon maradt és zseniális komika lett belőle. Csala Zsuzsa kalandos élettörténetét az Újságmúzeum elevenítette fel.

Újpesten született 1933 nyarán. A szülei egy szoba-konyhás kis házban éltek, ráadásul öten, mivel Zsuzsa előtt már két gyermeke volt a párnak, Márta és Csilla. Tizenöt éves volt, mikor az apja fogta magát és meg sem állt Amerikáig. Zsuzsa sosem felejtette el, hogy a két nővére azért kezdett el egészen fiatalon dolgozni, hogy ő továbbtanulhasson.

Mindhárom lány úszni járt, Zsuzsa ráadásul tehetséges mellúszó volt, vegyes váltóban ifjúsági magyar bajnok is lett. Tizenhat évesen, a helyi, Kanizsai Dorottya gimnázium színházi társulatában lépett fel, elvileg egy komoly darabban, de ő már akkor komédiázni próbált. Az amatőr társulatban látta meg Pártos György, a Madách Színház igazgatója, aki egy levelet küldött Csalának, melyben arra biztatta, menjen el a színművészeti főiskolára felvételizni. Így is tett, korkedvezménnyel felvették, ám jött az újabb törés az életében.

Az akkor már telt idomokkal megáldott színésztanulót mindenáron le akarták fogyasztani, volt, hogy azt mondták, ha lead öt kilót, ő lehet Júlia, a Rómeo és Júliában. Hiába látszott kezdetektől, hogy a nevettetésre született, a tanárai a drámai szerepeket erőltették. A feszültség aztán a harmadik évben csúcsosodott ki, amikor Csala kifigurázta az egyik tanárát. Kirúgták. Szerencsére Mátrai József, a Déryné Színház vezetője Csala után nyúlt és leszerződtette a lelkileg megtépázott lányt. Onnantól kezdve pedig nem volt megállás. Csala Zsuzsa rövid kitérők után a Vidám Színpad komikája lett, ahol évtizedeken keresztül nevettette az országot, mellette pedig a televízió nézői is a szívükbe zárták.  

Nagy elégtételt jelentett számára, hogy a főiskola egyik tanára, Bánki Zsuzsa – aki szintén a testsúlya miatt ostorozta Csalát – hosszú évekkel később, egy esti előadás után odalépett hozzá, megölelte és csak ennyit mondott: „És én még téged akartalak lefogyasztani…”

A Déryné Színházban szeretett bele Kürtös István színészbe, akihez hozzá ment feleségül és harminc éven át, egészen a férfi haláláig együtt éltek. Csala Zsuzsának nem született gyermeke, már idős korában mesélte, hogy a kutyák voltak számára a „gyermekei”.

Kevesen tudják, hogy a népszerű komika önkéntes rendőr volt. Idősebb korában egy közhasznú társaság keretén belül szenvedélyesen kutatta az ellopott autókat. A kutyákról sem feledkezett meg, több menhelyet is támogatott.

Csala Zsuzsa idős korában már sokat betegeskedett, megviselte, hogy egy ideig úgy tűnt, a szíve csücske, a Vidám Színpad megszűnik. A férje halála után sokáig élt egyedül, s végül 2014-ben, 80 éves korában halt meg Budapesten.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!