2, 6 millió embert érint!

A tizenharmadik havi nyugdíj visszavezetéséről szóló előterjesztés vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtökön - tájékoztatott az MTI. A javaslatot kormánypárti és ellenzéki képviselők is támogatásukról biztosították, utóbbiak ugyanakkor kritikát is megfogalmaztak.

Novák Katalin államtitkár beszédében összefoglalta, hogy 2021-ben a 3%-os emeléssel, a nyugdíjprémiummal és a 13. havi nyugdíj első heti összegével összesen mekkora plusz juttatásban részesülnek az időskorúak. Az is kiderült beszédéből, hogy az átlagnyugdíj jövőre 147 ezer forintra emelkedhet.

Sok idős tartott attól, hogy a koronavírus-járványnak a nyugdíjasok lehetnek a vesztesei, ezért döntött úgy a kormány, hogy visszavezeti a 2009-ben elvett tizenharmadik havi nyugdíjat - indokolta az előterjesztést az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős államtitkára.   

A juttatást fokozatosan, négy lépcsőben építik vissza. Jövőre egyhetit, majd 2024-ben már egy teljes havi pluszjáradékot kapnak az idősek.   

A Ház előtt lévő törvényjavaslat arra a mintegy 2,2 millió emberre vonatkozik, aki nyugdíjellátásban részesül hat különböző jogcímen, például öregségi vagy özvegyi, szülői nyugdíjat kap.
További négyszázezer ember 21 más jogcímen jut járadékhoz, esetükben kormányrendelet biztosítja majd a 13. havi ellátást.   
A 13. havi nyugdíj összege az adott év januári ellátásával egyezik meg. Aki például öregségi és özvegyi nyugdíjban is részesül egyszerre, mindkét juttatás után megkapja a többletet, ha már az előző évben is részesült mindkét ellátásban.   

Jövőre lesz más is
Az államtitkár ismertette, hogy mivel a költségvetés 3 százalékos inflációval számol, jövő januárban egy átlagos nyugdíj 147 ezer forint lesz, ami után csaknem 37 ezer forintnyi jár pluszban a jövő év elején.   

Közölte: a remények szerint jövőre ismét kapnak majd nyugdíjprémiumot az idősek, ami a kalkulál t 4,8 százalékos GDP-növekedés után akár 26 ezer forint is lehet.   

Kijelentette: a 13. havi nyugdíj szélesebb kört érint a korábbiaknál, hiszen nemcsak a nyugdíjban, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják, fennmarad mellette a nyugdíjprémium, és a 13. havi nyugdíjnak nincs felső plafonja. Mindenki a nyugdíjának megfelelő mértékben részesül abban.

Mennyi plusz jár összesen?
Ha abból indulunk ki, hogy jövőre az átlagnyugdíj 147 ezer forintra emelkedik Magyarországon (a januári 3%-os emelést belekalkulálva), akkor az az átlagnyugdíj szintjén havi 4300 forint plusz, ami éves szinten közel 52 ezer forintot jelent.
Ehhez adódik az átlagnyugdíj esetében a 13. havi nyugdíj első hétnek megfelelő összege, ami egyszeri 36 750 forintot jelent azoknak az időskorúaknak, akik az átlagnyugdíj összegében részesülnek.
Ezeken felül érkezhet még jövő novemberben a nyugdíjprémium, ami az átlagnyugdíj esetében 26 ezer forint.
Vagyis egy átlagnyugdíj szintjén lévő időskorú 115.000 forinttal járhat jobban jövőre, mint idén.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!