Ennyi jár a nyugdíjasoknak novemberben.

Mostanra biztossá vált, hogy az idei inflációs adatok alapján a magyar nyugdíjasok nyugdíjkorrekcióban részesülnek.

 A KSH a mai napon közölte a legfrissebb inflációs adatokat, amiből az is kiderült, hogy az idén vizsgált 8 hónapra számítva a nyugdíjas infláció 3,425 százalék volt, ami több mint az előzetesen prognosztizált 2,7 százalék. Ebből pedig az következik, hogy a magyar nyugdíjasok 2019-ben nyugdíjkorrekcióban részesülnek, azaz plusz pénzt kapnak.

A nyugdíjakat év elején 2,7 százalékkal emelték, a kormány úgy becsülte, ennyi lesz az éves átlagos drágulás. Csak aztán az árak elkezdtek felfele kúszni, és a most közzétett KSH adatok szerint a nyugdíjas infláció 3,425 százalékos volt az eddig mért 8 hónap átlagát tekintve. A jogszabály szerint, ha a fogyasztói árak növekedésének mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét, akkor visszamenőleges hatállyal kiegészítő nyugdíjemelést, vagyis korrekciót kell végrehajtani. Ha ennél kisebb az eltérés, akkor novemberben egy összegben kapják meg a különbözetet az idősek.

Mindebből a gyakorlatban pedig az következik, hogy az átlagnyugdíjjal, vagyis 135 ezer forinttal számolva novemberben a nyugdíjasok 12 hónapra számolva egy egyszeri nyugdíjkiegészítést kapnak, ami kerekítetlenül 11 745 forint.

Az eddigi évek tapasztalatai alapján ezt a pénzt a magyar nyugdíjasok várhatóan novemberben kapják meg. Azt azonban fontos tisztázni, hogy ez az átlagnyugdíj alapján számolt szám, akinek ennél kevesebb a nyugdíja az kevesebbet, míg akinek több, az többet kap.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!