Ekkor számíthatnak a nyugdíjasok a kiegészítésre.

Ma véglegessé vált, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésben részesülnek a nyugdíjasok: a Központi Statisztikai Hivatal az imént tette közzé az augusztusi inflációs adatot, ami alapján mintegy 20 ezer forint jár számításaink szerint az időseknek a rendes nyugdíjon felül.

A kifizetésre azért kerül sor, mert az év eleji nyugdíjemelés 2,8 százalékos mértéke elmarad a nyugdíjasok kosara szerint számolt első nyolc havi infláció mértékétől. A nyugdíjtörvény ugyanis ehhez köti a kifizetést, amennyiben ez az érték nagyobb, mint az összes aktív háztartásra számolt infláció.

A pénz novemberben érkezik a számlákra, illetve kézbesíti a posta - amennyiben a kormány ragaszkodik az eddigi kifizetési rendhez, és nem hozza előbbre az utalást, tekintettel a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre. Az ellátási láncok járvány miatti akadozása ugyanis legalább annyira közrejátszik az alapvető élelmiszerek árának emelkedésében, mint a gyenge forint, illetve a rossz terméseredmény egyes gyümölcsök és zöldségek esetében.

A nyugdíjasok az elmúlt időben hozzászoktak ahhoz, hogy a kiegészítés mellett - amikor az járt - más jogcímen is pénzhez jutottak. Idén azonban ezekre nem lehet számítani. Részben, mert nincsenek meg a kifizetés feltételei, másrészt a költségvetés jelenleg a járványhelyzet miatt eléggé kifeszített. Az idei hiányt már 3600 milliárd forintra várja a Pénzügyminisztérium.

Jövőre elkezdik beépíteni a 13. havi nyugdíjat, továbbá elvileg túl leszünk a járvány okozta gazdasági válság mélypontján, vagyis egy erőteljesebb, 5 százalék körüli visszapattanásra lehet számítani. Ez pedig bőven elegendő ahhoz, hogy prémiumot fizessen az állam a nyugdíjasoknak. Egyelőre az inflációs várakozások is felette vannak a jövő januárra tervezett 3 százalékos nyugdíjemelésnek, vagyis kompenzáció is kinéz a jogosultaknak. Jövőre tehát több jogcímen is érkezhet pénz a nyugdíjasokhoz.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!