Nehéz diagnosztizálni, mert sokszor nem jár együtt fájdalmas tünetekkel, így általában már túl későn fedezik fel.

A hasnyálmirigy a gyomor alsó részénél helyezkedik el, az egyik legfontosabb feladata, hogy a cukor feldolgozásához nélkülözhetetlen inzulint előállítsa. A hasnyálmirigy-daganat főként a 45 éven felülieket érinti, kialakulásának rizikóját növelheti a túlsúly, a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, a cukorbetegség, illetve a dohányzás.

Nehéz diagnosztizálni, mert sokszor nem jár együtt fájdalmas tünetekkel, így általában már egy későbbi stádiumában fedezik fel, és ezzel az is együtt jár, hogy a daganat továbbterjedhet, áttéteket képezhet.

Ez pedig csökkenti a kezelés sikerességét és a túlélés esélyét is, érdemes tehát figyelni olyan tünetekre, melyek bár általánosak lehetnek, de hasnyálmirigyrákra is utalhatnak.

1. A sárgaság, vagyis a szemfehérje és a bőr sárgás árnyalatúvá színeződése gyakori tünet, mert a daganat befolyásolhatja az epe termelődését, illetve áramlását a bélrendszer felé. Így a bilirubin nevű anyag – mely többek között a széklet árnyalatát is adja – felgyűlhet a vérben. A sárgasággal mindenképpen érdemes felkeresni az orvosunkat, mert nemcsak a hasnyálmirigy-problémák tünete lehet, de más komoly, például a májat vagy az epehólyagot érintő betegségé is.

2. Ok lehet az aggodalomra a köldök környéki fájdalom, valamint a gyors fogyás. Azonban ezek nem tipikus tünetek, inkább csak arra adnak okot, hogy vizsgálatra menjen az ember. Az emésztést számos dolog zavarhatja meg, többek között a hasnyálmirigyen kialakuló daganatok is, például azért, mert a daganat nyomhatja, sőt akár el is zárhatja az emésztőrendszer bizonyos szakaszait. Ennek a tünetei lehetnek a hányinger és a hányás, a gyomorégés, a puffadás vagy a teltségérzet. Természetesen, a hányinger, hányás számtalan betegség tünete lehet, de ha túlságosan van gyakran hányingerünk vagy már az evés is nehezebben, mert alig bírjuk lent tartani az elfogyasztott falatokat, mindenképpen keressük fel az orvosunkat! A hányás, hányinger, émelygés következménye a fogyás is lehet, mely szintén egy figyelmeztető jel.

3. A székletünket és a vizeletünket is figyeljük, mert ezekben is találhatunk olyan jeleket, melyek a hasnyálmirigy-daganatra (vagy más, a hasnyálmirigyet érintő problémára) utalhatnak. A széklet különösen kellemetlen szagú, halvány színű és zsíros felületű lehet, a vizelet pedig sokkal sötétebb, esetenként barnás vagy narancsos árnyalatúvá válhat. Ezek a változások részben a zsíros ételeket feldolgozó enzimek hiányából, másrészt a bilirubin felgyülemléséből fakadnak.

4. Az étvágytalanság jellegzetes tünet. Az is, ha valaki nagyon gyorsan, néhány falat elfogyasztása után is jóllakottnak érzi magát. Ennek következménye lehet a fáradékonyság, az általános gyengeség, a vitamin- és tápanyaghiánnyal összefüggő egyéb tünetek, például a töredező köröm, a hajhullás vagy az immunrendszer gyengülése, a fertőzésekre való fogékonyság növekedése is.

5. Nagy figyelmet kell fordítani a rövid idő alatt kialakuló cukorbetegségre is, különösen, ha valaki már idősebb és ha a családban korábban nem volt cukorbeteg. A hasnyálmirigyen kialakuló daganat ugyanis annak inzulintermelő sejtjeinek működését is befolyásolhatja. A cukorbetegség jellegzetes tünetei lehetnek a fogyás, a fáradékonyság, a fokozott vizeletürítés és az állandó szomjúságérzet, a végtagokban (a kéz és a láb ujjaiban) érezhető bizsergés vagy zsibbadás, valamint a látászavarok, például a látás zavarossá válása.

Bármilyen, a hasnyálmirigy gyulladására, cisztára, daganatra vagy a működés zavaraira utaló tünet esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. 50 év felett évente legalább egyszer ajánlott szűrővizsgálatokat elvégeztetni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!