Ezt bárki meg tudja csinálni!

Brit kutatók szerint azok az emberek, akik a koronavírus miatt elvesztették a szaglásukat, jobban járnak, ha gyógyszerek helyett otthoni „szaglástréninget” alkalmaznak, hogy orruk ismét megfelelően funkcionáljon.

A szaglásvesztés, más néven anosmia, a koronavírus egyik leggyakoribb szövődménye, különösen az enyhe akut fertőzésben szenvedők számára. A legtöbb ember esetében rövid idő után elmúlik, gyakran minden segítség nélkül, de néhány felgyógyultnál fennáll annak a veszélye, hogy hosszú távon bizonyos mértékben csökken orrának érzékszervi hatékonysága.

A vírusfertőzések károsíthatják azokat az agyi kapcsolatokat, amelyek a szagok, illetve elsősorban a szaglóidegek feldolgozásáért felelősek. Idővel ezek az idegek gyógyíthatók vagy újra beköthetők működésük helyreállítása érdekében. A szaglástréning állítólag ennek a folyamatnak a felgyorsítására irányul, mint egyfajta fizikoterápia a szaglóidegek számára.

A szaglástréningnek némileg eltérő változatai vannak.

Az alapgyakorlat során a betegeknek négy erős, jellegzetes szagot kell kiválasztaniuk, és naponta egyszer vagy kétszer rövid ideig szagolgatniuk.

Gyakorlatilag bármilyen jellegzetes illatot választhatunk, az érzelmileg jelentős vagy kellemes illatok azonban hatékonyabbak lehetnek.

Az eredeti kutatásban a négy illat a rózsa, az eukaliptusz, a citrom és a szegfűszeg volt. De lehet szagolni bármit, ami jellegzetes: hagymát, vietnami balzsamot, parfümöt. A lényeg: a szaglás közben koncentrálni kell arra. Az is jó, ha lehunyt szemmel végezzük a szaglástesztet, mert ha csak az orrunk 'dolgozik', és a szemünket, mint érzékszervet kikapcsoljuk, akkor hatásosabb a tréning.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!