A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de az idejében észlelt Lyme-kór antibiotikummal gyógyítható.

Mivel a Lyme-kór ellen nincs védőoltás, nagyon fontos a megfelelő védelem, amikor valaki kimegy a természetbe. Célszerű odafigyelni az öltözködésre, és kirándulás, séta után kullancsvizsgálatot tartani. Ha valaki kullancsot talál a bőrében, ne essen pánikba! Az idejében észlelt Lyme-kór antibiotikummal gyógyítható.

A klímaváltozás, az enyhe telek egyre jobban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kullancsok mind jobban elszaporodnak Földünkön. Mára már a városok parkjaiban, a kertekben és az oviudvaron sem lehetünk biztonságban. 

Magyarországon minden tizedik kullancs Lyme-kórral fertőzött.

A betegség tünetei közt szinte soha nem szerepel a láz. A Lyme-kór jellemző tünete a csípés helyén megjelenő kokárdaszerű, ún. Lyme-folt. Ez egy bőrpírral járó, lassan terjedő, nagyobbodó folt, melyet a betegség előrehaladtával ízületi fájdalom, égő érzés, fáradékonyság, étvágycsökkenés, szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, idegrendszeri panaszok, fejfájás, ingerültség követhet. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, és a csípés körül fertőzés esetén sem jelenik meg kötelezően az a bizonyos folt, így igen nehéz diagnosztizálni a betegséget.

5 centin túl

A Lyma-kórt komolyan kell venni. Az esetek 30 százalékában a szülők észre sem veszik, hogy a gyereket kullancs csípte meg, hiszen nemcsak a kifejlett állatok lehetnek fertőzöttek, hanem az úgynevezett lárva- és nimfaállapotban is okozhatnak infekciót. A lárvák, melyeknek még csak hat lábuk van, csupán milliméteresek, így nehéz őket észrevenni, Ha kullancsot szedtünk ki a gyerek bőréből, jegyezzük fel a naptárba annak idejét és helyét. Ezt követően azonban nincs mit tenni, várni kell. A Lyme-kór tünetei csak lassan alakulnak ki. Kullancsambulanciára az 5 cm átmérőjű, vagy azt meghaladó folt esetén kell fordulni. Az teljesen természetes jelenség, és semmiképpen sem Lyme-kórra utaló jel, ha a csípés helyén duzzadt, piros a bőr. Ez az esetek többségében pár nap múlva elmúlik.

Veszélyes a téves diagnózis

Rendkívül fontos, hogy szakemberhez forduljunk, hiszen a betegség gyógyítása nagyban múlik a megfelelő antibiotikum-kúrától. Sok esetben a háziorvos csak biztonságképpen felírt antibiotikum-kúrája elnyomhatja a Lyme-kór tüneteit, így azzal gyógyítása ezek után már nehezebb.

A világon előforduló több száz kullancsfaj közül Magyarországon 42 honos. Ezek közül is csupán hat faj támad emberre és állatra egyaránt. A legelterjedtebb a közönséges kullancs (lxodes ricinus), népies nevén vörös hasú kullancs. Egy nagyon hatékony 'bioradarral' érzékelik áldozataikat, illetve azok közelségét. A kullancsok nem a fákról ugranak áldozatukra, hanem a bokrok levelein, fűszálak végein várják, hogy az arra haladó magával sodorja őket. Ekkor annak bőrén vagy ruháján megkapaszkodnak, és olyan helyre araszolnak, ahol a bőr vékony, hogy minél könnyebben és gyorsabban lakmározhassanak. Az áldozat észre sem veszi, mivel a nyállal fájdalomcsillapítót is juttat a bőrbe.

Miért van ennyi kullancs?

Sajnos gyakorlatilag nincs természetes ellenségük. A madarak imádják a megszívott kullancsokat, amelyek vitamin- és kalóriabombaként szolgálnak számukra, de sokkal több kullancsot táplálnak ők maguk, mint amennyit elfogyasztanak.

Hogy kerüljük el?

A kullancscsípés megelőzésére a legjobb módszer a bozótos területek kerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban pedig kevesebb a támadó kullancs. A legveszélyesebb az április és július közötti időszak, ezért ha csak lehet, hosszú szárú nadrágban kertészkedjünk vagy menjünk kirándulni. A nadrágot tűrjük be a zokni alá, a trikónkat pedig a nadrágba. A hosszú hajúaknak érdemes összefogni, kontyba kötni vagy sapka alá tűrni a hajukat. Bár sokan hiszik, hogy a különféle szagos termékek fogyasztása (fokhagyma, pálinka, B-vitamin) megvéd a kullancscsípéstől, a tudományos vizsgálatok ezt eddig cáfolták.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!