Miért éppen ez ne drágulna jelentősen ....

Akár a harmadával is többe kerülhet idén a karácsonyfa.  Országrészenként változik az ár, annak függvényében, hogy ki honnan szerzi be a fát. Két hét múlva már el is kezdődik az értékesítés.

A legnépszerűbb fajta, az import nordmann fenyő méterenkénti ára 8-10 ezer forint körül várható. A lucfenyő méterenként 5-6 ezer forintba, az ezüstfenyő 7-9 ezer forintba kerülhet. 

Az árképzés sok esetben egyedi és piaconként is változó: pl. a „darab ár” alkalmazása egyre több helyen tapasztalható a „méter ár” helyett, ami a vevők döntését is befolyásolja. Az évről-évre emelkedő - amúgy sem olcsó - szállítási költségek az üzemanyagok áremelkedése miatt egyértelműen tovább nőnek, ami biztos, hogy hatással lesz az ezévi árakra.

Az áremelkedést részben az import drágulása okozza.

A magyar termelőknek kedvez az idei helyzet, hiszen végre jobb áron értékesíthetnek. Hosszú időn keresztül csak a költségeik nőttek, de az áraikat nem tudták jelentős mértékben módosítani.

A fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem a negyedük külföldről érkezik, de Magyarországról is szállítanak a környező államokba.

Belföldön a nordmann és az ezüstfenyő egyre keresettebb, a lucfenyő népszerűsége viszont csökken.

2022. októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, az élelmiszerek ára pedig 40 százalékkal emelkedett. Nem lehet csodálkozni azon, hogy a karácsonyfák ára is megugrik.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!