Egyre többen vannak azok a „gyerekek”, akik még akár 70 felett is az idős szüleiket gondozzák, ápolják.

Néhány évvel ezelőtt az amerikai Lynda Faye azt tervezgette, hogy nyugdíjas éveiben majd kertészkedik és 8 unokáját dédelgeti. Amire nem számított az az volt, hogy még 70 felett is idős édesanyjára vigyáz majd. Faye most 75 éves, anyja, Yetta Meisel 99. A korábbi művészettanár most azzal tölti napjait, hogy édesanyjára főz, segít neki fürdeni, felügyeli a gyógyszerszedését és elviszi sétálni, kimozdulni.
Különös az élet, Lynda anyja mindig is beteges volt, talán ő maga se gondolta, hogy ilyen hosszú élet jut neki. Leszámítva a nehezebb mozgást és némi szellemi nehézséget, az 100 felé közelítő özvegyasszony remekül van.

A szakértők szerint egyre többen vannak azok a „gyerekek”, akik még akár 70 felett is az idős szüleiket gondozzák, ápolják.

A hosszabb élet nem csak azzal jár, hogy mi magunk megélhetjük a 80-at, 90-et, akár a 100-at is, de bizony a szüleink is. Nem ritka, hogy a szülők és gyerekek együtt öregszenek, gyakorlatilag már két generáció szorul ápolásra vagy segítségre egy családon belül.
Nagy ajándék, amikor valakinek még 100 körüli szülei élnek, de ugyanakkor nem kis feladat és felelősség is.

Amellett, hogy a pihentető nyugdíjas éveket elfelejthetjük, a tennivalók is sűrűsödnek, hiszen egyszerre segítenénk az unokáknak és a szülőknek. És akkor még nem beszéltük a lakhatási problémákról, előfordul, hogy az egész életet újra kell tervezni. Az egyszer már szétköltözött család most újra összeköltözhet, vagy egymás közelébe kerülhet, mivel a gondoskodás nem megy távolról.
A tanulmányok szerint leginkább a lánygyerekek kerülnek abba a helyzetbe, hogy a még náluk is idősebb szülőket ápolják, felügyelik a nyugdíjas kor beköszöntével. Ez azonban nem ritkán az ő egészségükre is kihat: stresszesek, elszigeteltek, fizikailag és szellemileg is fárasztóak a mindennapok. Anyagilag is rendkívül megterhelő a helyzet, gyakran a gyerek maga is erőn felül vállal még munkát, hogy mindent fizetni tudjon.

Ha pedig idősotthonba kerül a szülő, vagy segítséget fogadnak mellé, akkor a forrásokat már szinte lehetetlen előteremteni. Sokan abban bíznak, hogy  az idősgondozás előbb-utóbb olyan állami támogatást kap majd, ami mellett idegeskedés nélkül lehet együtt tölteni ezeket az ajándék éveket a matuzsálemi kort megélt szülőkkel.  Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!