Mexikói gyökerek, globális népszerűség
A jalapeño eredetileg Mexikó Veracruz államának Xalapa városából származik – innen kapta a nevét is. Az aztékok már centuries ago termesztették, és a modern kori népszerűsége az 1900-as évek kezdetére nyúlik vissza. Ma már nemcsak Mexikóban, hanem az USA-ban, Kínában és Európa több pontján is jelentős mennyiségben termesztik.
A friss jalapeño paprika általában 5-9 cm hosszú, fényes, intenzív zöld színű, vastag falú. Érés során vörösre színeződik, de a legtöbb esetben még zölden kerül learatásra. Íze kellemes, kissé földes, növényi jelleggel, amely kiválóan harmónizál a közepesen csípős karakterrel. Nem égeti el a szánkat úgy, mint a különlegesen erős fajták, mégis kellő intenzitást ad az ételeknek.
Mérete és alakja is praktikus. Egyszerű szeletelni, karikázni, tölteni vagy egészben elkészíteni. Univerzalitása miatt vált a mexikói és tex-mex konyha nélkülözhetetlen összetevőjévé, de mára hamburgerekben, pizzákon, salátákban és szószokban is megtalálható világszerte.

Scoville-skálán elfoglalt helye
A jalapeño 2500-8000 Scoville Heat Unit (SHU) értékkel bír, ami a chili skála középső tartományába sorolja. Összehasonlításként a kápia paprika 0 SHU-val kezdődik, a serrano 10000-23000 SHU-val már lényegesen erősebb, míg a habanero 100000-350000 SHU-val extrém csípős. A jalapeño tehát elég intenzív ahhoz, hogy érezhető legyen, de nem annyira, hogy az ételek élvezhetősége veszélybe kerüljön.
Természetesen a jalapeñók között is van eltérés. A korábban szedett, fiatalabb termések általában enyhébb csípősségűek, míg az érettebb, vörösesebb példányok erőteljesebbek. A termesztési viszonyok, az öntözés és a napfénymennyiség is befolyásolja a végső erősséget. Ami biztos: a jalapeño sosem ér olyan váratlan meglepetést, mint egy ghost pepper vagy carolina reaper.
Chipotle – a füstölt változat
A chipotle nem önálló paprikafajta, hanem füstölt jalapeño. Bár egyszerűnek tűnik, valójában egy évezredes hagyományokon alapuló módszerről van szó, amely teljesen megváltoztatja a paprika jellegét.
Amikor a jalapeño teljesen megérik és vörös színűvé válik, akkor kezdődik a füstölés. Mexikóban hagyományosan fatüzelésű kemencékben füstölik, ahol lassú, alacsony hőmérsékleten, többnapos folyamat során intenzív, füstös íz alakul ki. A füstölés közben a paprika kiszárad, összezsugorodik, barnás színt vesz fel, felszíne ráncossá válik. A végeredmény egy teljesen eltérő élmény a friss jalapeñóhoz képest.
A chipotle íze komplex és többrétegű. A füstösség dominál, de mellette van egy enyhe édesség, földesség, és természetesen a csípősség is megmarad. Az ízvilág gazdagabb, kerekebb, mélyebb, mint a friss változaté. Ezért más jellegű ételekhez használjuk. Míg a friss jalapeñót frissítő, zöld ízek kiemelésére szeretjük, addig a chipotlét inkább párkoltakban, ragukban, BBQ szószokban és sült húsok mellé adjuk.

A füstölés nem emeli a csípősség szintjét. A Scoville-érték megegyezik a friss jalapeñóéval, vagyis 2500-8000 SHU között változik. Csupán az ízvilág változik meg radikálisan. Éppen ez az oka annak, hogy érdemes mindkét formát otthon tartani.
A két fő chipotle típus
Mexikóban két alapvető chipotle fajtát különböztetnek meg. A chipotle meco nagyobb, szürkésbarna árnyalatú, keményebb konzisztenciájú füstölt jalapeño, amelyet hosszabb ideig füstölnek. A chipotle morita kisebb méretű, puhább, vörösebb színű, és rövidebb füstölési időt kap. A morita a népszerűbb és elterjedtebb a kereskedelemben, mivel könnyebb vele dolgozni.
Felhasználási lehetőségek a konyhában
A friss jalapeñót számtalan módon alkalmazhatjuk. Szeleteljük salátákba, tegyük pizzára, töltsük meg sajttal és süssük ki, vagy készítsünk belőle salsa verdét. Akinek a mérsékelten csípős ízek a kedvencei, annak ez az ideális választás. Érdemes megjegyezni, hogy a magok és a belső fehér részek tartalmazzák a legtöbb kapszaicint, tehát ha ezeket eltávolítjuk, sokkal enyhébb lesz az eredmény.
A chipotle más irányba tereli a gasztronómiai kalandokat. Egész chipotlét ritkán alkalmaznak, inkább őrölt formában vagy adobo szószban áztatva kapható. A chilion.hu választékában elérhető Chipotle fűszeres jalapeño szósz kiváló példa arra, hogyan érdemes bevetni ezt az ízt. Ez a szósz remek hamburgerekhez, grillezett húsokhoz, de akár majonézbe keverve is fantasztikus. A füstös, mérsékelten csípős karakter új életet lehelhet a legegyszerűbb szendvicsekbe is.
A chilion.hu magyar termesztésű, kézműves chili termékeket forgalmaz, amelyeket érdemes kipróbálni, ha komolyan vesszük a csípős élményeket. A hazai éghajlaton termesztett chilik frissek, kiváló minőségűek, és a belőlük készült szószok mesterséges adalékoktól mentesek.

Egy kipróbált recept chipotlével
Chipotle pulled pork
Szükséges hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál chipotle fűszer (vagy 2-3 chipotle paprika adobo szószban), 2 evőkanál paradicsom paszta, 1 evőkanál méz, só, bors, 200 ml víz.
A húst vágjuk nagyobb darabokra, sózzuk, borsozzuk. Egy lábasban vagy lassú főzőben helyezzük el, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a chipotle fűszert (vagy apróra vágott chipotle paprikát), a paradicsom pasztát, a mézet és a vizet. Keverjük össze, fedjük le és főzzük lassú tűzön 4-5 órát, vagy lassú főzőben 6-8 órát, amíg a hús szétszálazhatóvá nem válik.
Amikor elkészült, villával szétszedjük a húst. A levet besűríthetjük szükség szerint, és újra összekeverjük a hússal. Tálaljuk friss zsemlében, coleslaw salátával, esetleg pirított hagymával. A füstös, enyhén édes, csípős íz garantáltan mindenkit lenyűgöz.
A jalapeño és a chipotle párosa kiváló példa arra, hogy egy alapanyagból milyen sokféle lehetőség nyílhat egyszerű technikákkal. Akár frissen, akár füstölten, ez a paprika megérdemli a helyét a konyhánkban.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!